3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

uff ... lekka cytrynuffka


Wydrukuj:
4

Składniki

4 litr/litra/litry/litrów

na całość

  • 3 szklanki cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 3 litry wody
  • 6 cytryn

nalewka

  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru
  • zalewa, odsączona przez koszyczek
  • zaprawa, odsączona przez koszyczek

zaprawa

  • 6 cytryn, sam miąższ (bez pestek)
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka cukru

zalewa

  • 6 cytryn, sama skórka
  • 1 litr spirytusu
  • 6
    24h 10min
    Czas całkowity 24h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    zalewa (dzień pierwszy)
  1. 1. skórki z obranych cytryn wrzucić do naczynia, rozdrobnić 4sek/obr4

    2. przełożyć do innego naczynia, zalać spirytusem, odstawić na 24 godz.

  2. zaprawa i nalewka (dzień drugi)
  3. 1. cytryny (obrane poprzedniego dnia) wrzucamy do naczynia, dodajemy wodę i cukier, miksujemy 8 sek/obr10

    2. przelewamy przez koszyczek do innego naczynia, odstawiamy

    3. do naczynia wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru i gotujemy 8min/100*/obr1

    4. przelewamy do dużego garnka

    5. dodajemy odsączoną zalewę i zaprawę, mieszamy i rozlewamy do butelek

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

po ostygnięciu zamykamy butelki i odstawiamy na minimum 7 dni w chłodne miejsce. im dłużej nalewka odstoi, tym większy smak i aromat ...

cytryny należy umyć i sparzyć przez zanurzenie we wrzątku przez 10sek

obrane cieniutko ze skórki dzień wcześniej cytryny pozostawiamy w albedo, szczelnie owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce

do zaprawy dodajemy cytryny wraz z albedo. albedo ma więcej witamin niż sam sok tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo, bardzo się cieszę 

    Zgłoszony przez wiesia w na stycznia 27, 2016 at 16:43.

    bardzo, bardzo się cieszę  tmrc_emoticons.)

    na zdrowie !

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiesiu miałaś rację trzeba

    Zgłoszony przez krasa na stycznia 16, 2016 at 18:56.

    Wiesiu miałaś rację trzeba poprostu poczekać. Po tygodniu jest wyśmienita ! Polecam zróbcie koniecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cytryny, zwłaszcza te, które

    Zgłoszony przez wiesia w na stycznia 9, 2016 at 16:54.

    cytryny, zwłaszcza te, które są długo przechowywane w sklepach niestety czasem potrafią mieć bardziej gorzką skórkę. trzeba je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką. niemniej, osobiście wolę słodko-gorzką nutę w cytrynówce niż tylko słodką tmrc_emoticons.;) często dodaję więcej sórki niż w przepisie, by ten efekt osiągnąć. cytrynówka ciut bardziej wytrawna jest równie smaczna !

    poczekajmy też na efekt za kilka dni, niech się przegryzie

    pozdrawiam  tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj cytrynówkę z

    Zgłoszony przez krasa na stycznia 7, 2016 at 22:23.

    Zrobiłam dzisiaj cytrynówkę z połowy porcji, wszystko według przepisu. Wiem że muszę poczekać minimum tydzień ale wyczułam w smaku goryczkę, czy to normalne , może coś poszło nie tak ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • miąższu nie wykorzystujemy,

    Zgłoszony przez wiesia w na stycznia 3, 2016 at 20:17.

    miąższu nie wykorzystujemy, zostawiamy sam sok po odcedzeniu

    tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy miąższ, który zostanie po

    Zgłoszony przez Aria na grudnia 2, 2015 at 11:29.

    Czy miąższ, który zostanie po odcedzeniu cytryn przez koszyczek zostaje w naczyniu miksującym i do niego dodaje się wodę i cukier, czy wyrzucamy go i wlewamy wodę z cukrem do czystego naczynia? Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, dziękuję za komentarz 

    Zgłoszony przez wiesia w na sierpnia 28, 2015 at 21:30.

    witam,

    dziękuję za komentarz  tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam serdecznie

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis, może być miłym

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 27, 2015 at 14:43.

    Fajny przepis, może być miłym prezentem. Big Smile  Używasz fachowych określeń (albedo), ale myślę, że nie każdy wie co ono oznacza. Piszesz: pozostawiamy w albedo, a chyba poprawniej byłoby "z albedo", czyli białą otoczką. Najczęściej zaś używa się w przepisach określenia " biała skórka, otoczka". tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze