3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sok z Jasnych Winogron


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

  • 1000 g jasnych winogron
  • 500 g wody
  • 50-100 g cukru / xylitolu / stevii bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodki
  • 3-5 gożdziki, opcjonalnie
5

Przygotowanie

  1. do kielicha wlewamy wodę  i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy owoce (same kulki) 500g i goździki , posypujemy 50g cukru/ xylitolu i stawiamy Varomę, w której również umieszczamy 500g owoców i posypujemy 50g cukru/xylitoly bądź dodajemy liście Stevii

    gotujemy 21 minut/temperatura Varoma/obroty 1,5

     

    2. Ściągamy Varomę a za pomocą kopystki wyciągamy koszyczek z owocami (zrobiłam jeszcze z nich dżem Uśmiech ) i powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy)

     

    3. wlewamy do butelek/słoików, zakręcamy  i pasteryzujemy

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Należy pamiętać ,  że pijąc duże ilości soku z jasnych winogron zwiększamy przyswajanie żelaza z pożywienia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję za wynik

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 19, 2012 at 12:43.

    Dziękuję za wynik eksperymentu, kiedyś też tak zrobiłam  tmrc_emoticons.;)  Dżem z jasnych winogron już zamieszczony, dodałam samych zielonych owoców i wyszedł niesamowity kolor i smak, polecam tmrc_emoticons.)

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/zielony-d%C5%BCem-owocowy-ze-stevi%C4%85-i-wanili%C4%85/445751

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki. Zrobiłam pośpiesznie

    Zgłoszony przez gabi49 na września 18, 2012 at 20:06.

    Dzięki. Zrobiłam pośpiesznie eksperyment i z niewielkiej ilości  nie przecierałam winogron, ale je mocno zmiksowałam 30sek/obr.10. Niestety  odrobinki pestek są wyczuwalne, skórki nie. Polecam więc Twoją metodę, w tym wypadku uproszczenia są zgubne!tmrc_emoticons.( Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo proszę :D  Owoce po

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 18, 2012 at 19:18.

    Bardzo proszę tmrc_emoticons.D  Owoce po zrobieniu soku przecieram przez sito i z tak powstałego pure robię dżemy. Niestety też nie przepadamy za skórkami i pestkami z winogron stąd wymyśliłam te przepisy ..

    Dżem jeszcze w przygotowaniu ale jak skończę to dodam przepis tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, właśnie mam jasne

    Zgłoszony przez gabi49 na września 18, 2012 at 18:22.

    Super, właśnie mam jasne winogrona i jakoś nikt nie ma na nie ochoty. Zrobię soczek, ten właśnie. Dzięki za przepis. Co jednak zrobisz z pestkami , czy będą w dżemie wyczuwalne? Big Smile Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze