3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mleko sojowe bez okary bez odcedzania bio ekologiczne 2 l roslinne zamiast krowiego vegan


Wydrukuj:
4

Składniki

2 litr/litra/litry/litrów

Mleko sojowe bio ekologiczne 2 litry roslinne zamiast krowiego

  • 125 g soji bio z ekologicznej uprawy
  • 1,8 litra wrzącej wody
5

Przygotowanie

  1. Ten przepis na mleko sojowe jest najlepszy, bo bez żmudnego odcedzania i i filtrowania soji przez sitko, czyli bez okary, natychmiast gotowe do przelania bezposrednio z Thermomixa do butelek.

    125 g bio-soji namoczyc w czystej wodzie na noc na przynajmniej na 4 godz. Po tym czasie Odsaczyc namoczone ziarna soji i dodac je do Thermomixa. Potem dolac do soji 900 g wrzacej wody. Mozna dodac tez wode zimna zamiast wrzacej i opcjonalnie ugotowac w Termomixie, w tym celu ustawic: 8 min, 100°C, obr. 1.

    Przykryj Thermomix koszyczkiem.Kolejne zadanie to jest ugotowanie bio-soji. Ustaw w tym celu: 20 min, 95°C, obr. 2.

    Kolejna czynnosc to jest zmielenie ugotowanej bio-soji, ustaw: 30 sek, obr. 6. oraz nastepnie 2,5 min, obr. 10.

    Potem dodac reszte wody wrzacej 900 g. Opcjonalnie mozna zamiast wlewania wrzacej wody ustawic w tym celu zagotowania resztki wody: 7 min, 90°C, obr. 2. Na sam koniec ustawic 10 sek, obr. 4 do wymieszania mleka sojowego. Mleko sojowe przelac z Thermomixa przy pomocy lejka bezposrednio do 2 butelek szklanych o pojemnosci 1 litra bez odcedzania i filtrowania przez sitko. Mleko sojowe przechowywac w lodowce. Gotowe!

    Mleko sojowe mozna uzywac do platkow na sniadanie albo do przygotowania zlotego mleka z kurkumy, ktore ja osobiscie pije codziennie w celach zapobiegawczych takim chorobom jak nowotwory, cukrzyca, choroby serca, alzheimera itd. Przepis na zlote mleko polecam ten na stronie Agnieszki Maciag: http://agnieszkamaciag.pl/zlote-mleko-i-fenomenalna-pasta-z-kurkumy/ ZOBACZ TESZ KONIECZNIE TO VIDEO O KURKUMIE NA YOUTUBE: (https://youtu.be/ipAwmLygaBw) oraz ten film: (https://youtu.be/XFH2JN1H0LM)

    Tutaj jeszcze raz moje rutynowe ustawienia na THERMOMIXIE:
    900 g wrzacej wody + 125 g namoczonej bio-soji;
    20 min, 95°C, obr. 2;
    30 sek, obr. 6;
    2,5 min, obr. 10;
    + 900 g wrzacej wody
    10 sek, obr. 4.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przybory dodatkowe (widoczne na fotce):
Butelki: 2 sztuki, IKEA POLSKA, VARDAGEN, Karafka z pokrywką, szkło bezbarwne, cena 12,99 PL; numer artykułu: 502.919.21; rozmiary 1 litr; smukła karafka z praktyczną pokrywką, doskonała do przechowywania w drzwiach lodówki.

Sloik na przechowywanie ziaren soji: IKEA POLSKA, KORKEN, Słoik z pokrywką, szkło bezbarwne,7,99 PL; numer artykułu: 702.135.45; rozmiary 0.5 litr. Słoik ma hermetyczne zamknięcie, dzięki czemu doskonale nadaje się do przechowywania Twoich ulubionych dżemów i galaretek domowej roboty.

Deska do bezpiecznego przesuwania Thermomixa: IKEA POLSKA, APTITLIG; deska do krojenia; bambus; cena: 59,99 PL; numer artykułu: 002.334.29; rozmiar: 45x36 cm. W rowku deski zbiera się sok z owoców powstały podczas krojenia, co zapobiega zabrudzeniu blatu kuchennego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super. Dodaje do ulubionych. DZIĘKUJE ZA NRY...

    Zgłoszony przez alicj@ na kwietnia 12, 2018 at 08:44.

    Super. Dodaje do ulubionych. DZIĘKUJE ZA NRY PRODUKTÓW - świetny pomysł i ułatwi zakupy w Ikei. Pozdrawiam.

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze