3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mleko migdałowe


Wydrukuj:
4

Składniki

1 butelka/butelki/butelek

Mleko migdałowe

  • szklanka migdałów
  • do zalania: 2 szklanki zimnej wody
  • 2-3 szklanki czystej zimnej wody
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Migdały zalewamy na noc wodą w dużej misce. Rano wodę z moczenia wylewamy a migdały przepłukujemy i odsączamy na sitku, a następnie przekładamy do TM.
  2. Dodajemy czystą wodą (najlepiej najpierw dać 2-2,5 szklanki wody a po zmiksowaniu dolać więcej w razie potrzeby) i całość blendujemy 45s/obr.10. Jeśli mleko wydaje nam się zbyt gęste – dolewamy jeszcze trochę wody i mieszamy 10s/obr.5.
  3. Zmiksowane mleko przelewamy partiami przez duże sitko (można wykorzystać do tego koszyczek) wyłożone gazą i ustawione na misce, do której będzie ściekać płyn. Część mleka ścieknie przez gazę, gęstszą część trzeba w gazę zawinąć i mocno wycisnąć czystymi dłońmi, żeby wydobyć pozostałe mleko. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy wyciśniemy całe mleko.
  4. Gotowe mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i przechowujemy w lodówce przez 3-5 dni (przed użyciem należy je zawsze wymieszać).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczne mleko

    Zgłoszony przez EdytaKK na września 6, 2019 at 07:17.

    Bardzo smaczne mleko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • IzaDz napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na lipca 14, 2019 at 21:53.

    IzaDz napisał:
    czy dobrze rozumiem, ze nie obierasz migdalow ze skorki?



    nie obieram

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy dobrze rozumiem, ze nie obierasz migdalow ze...

    Zgłoszony przez IzaDz na października 15, 2018 at 21:35.

    czy dobrze rozumiem, ze nie obierasz migdalow ze skorki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaglanka: może już znalazłaś zastosowanie, ale...

    Zgłoszony przez littleanne na września 5, 2018 at 16:09.

    Jaglanka: może już znalazłaś zastosowanie, ale można to wysuszyć i używać jako mąki migdałowej. Zastępuje zwykłą, albo można użyć do makaroników. tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaglanka napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na grudnia 4, 2017 at 17:03.

    Jaglanka napisał:
    hej, co robisz z resztkami migdałów które zostały?



    niewiele zostaje tego, poza tym te "fusy" pozbawione są już smaku - wyrzucam albo dodaję do jogurtu lub owsianki

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hej, co robisz z resztkami migdałów które...

    Zgłoszony przez Jaglanka na grudnia 3, 2017 at 00:07.

    hej, co robisz z resztkami migdałów które zostały?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze