Składniki
1 litr/litra/litry/litrów
mleko
- 100 g migdałów blanszowanych, (lub zwykłych ze skórką)
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej, (lub przegotowanej, ostudzonej)
- 2 łyżki syropu z agawy
-
6
2min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
-
1. migdały namoczyć w 1 l wody przez noc
2. migdały wraz z wodą z namaczania i syropem wlać do naczynia, zmiksować 2min/obr.10, przelać przez sitko wyłożone gazą i odcisnąć
Porady
odciśniętą masę migdałową można wykorzystać do ciast, czy twarożków wegańskich
gdy mamy zwykłe migdały, należy je zblanszować, zalać wrzątkiem na 5 min, po czym obrać
mleko przechowywać w lodówce, w szklanym naczyniu do 3 dni
mleko doskonale nadaje się jako napój, do deserów, płatków śniadaniowych, słodkich wypieków, czy budyniu
wartość energetyczna na litr : około 520 kcal
koszt całego napoju (1 l) : około 9 zł
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbardzo łatwy, super przepis! zapisuje w...
bardzo łatwy, super przepis! zapisuje w ulubionych!
Nastepnym razem spróbuje dodac troche mniej wody i wiecej słodzika aby bardziej przypominał mleko sklepowe które również uwielbiam
wietny przepis Dziki
Świetny przepis! Dzięki!