Składniki
1 litr/litra/litry/litrów
mleko
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej, (lub przegotowanej, ostudzonej)
-
6
8min
Czas całkowity 8minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. wiórki namoczyć w 1 l wody przez noc
2. wiórki wraz z wodą z namaczania wlać do naczynia, podgrzać 6min/60*/obr.1
3. zmiksować 2min/obr.10, przelać przez sitko wyłożone gazą i odcisnąć wiórki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
mleko przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu do 3 dni
przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż naturalnie się rozwarstwia
mleko doskonale nadaje się do deserów, do płatków śniadaniowych, do słodkich wypieków, do jaglanek, czy do budyniu
wartość energetyczna na litr : około 600 kcal
koszt całego napoju (1 l) : około 3 zł
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam z 250 g. wiórek na 1,5 litra wody, w...
Zrobiłam z 250 g. wiórek na 1,5 litra wody, w fazie miksowania polecam dodać szczyptę soli - wyciaga smak i aromat mleka. Przepis rewelacja!!!
Besson:domową granolę, z jakiegokolwiek przepisu...
Besson:domową granolę, z jakiegokolwiek przepisu na granolę mieszając swoje ulubione składniki
matkosek:obr 1 opis się trochę "zlał" i...
matkosek:obr 1
opis się trochę "zlał" i wyszło 13, zamiast obr.1 i pkt. 3.
www.niebonawidelcu.com
Witam . Posiadam tm5 jeśli chodzi o podgrzewanie...
Witam . Posiadam tm5 jeśli chodzi o podgrzewanie wiórek to 6min 60stopni ale jakie obroty?
wg mnie to mleko ma mniej kalorii- bo te wiórki...
wg mnie to mleko ma mniej kalorii- bo te wiórki jednak co zostają a w zasadzie wióry które po wysuszeniu w piekarniku dadzą mąkę kokosową też mają kalorie przecież.
Annalena:zrobiłam batony fit Kokosowe oraz te...
Annalena:zrobiłam batony fit Kokosowe oraz te kokosanki z przepisu cookido.. Ale żeby super rewelacja były to nie
faudzioch: Hej, udało się coś znaleźć? bede...
faudzioch: Hej, udało się coś znaleźć? bede wdzieczna
Jakiś przepis ktoś ma jak wykorzystać wiórki...
Jakiś przepis ktoś ma jak wykorzystać wiórki które zostają po odciśnieciu np na ciasto lub ciasteczka? Będę wdzięczna.. Szkoda wyrzucic
SUPER IDEALNE
SUPER IDEALNE
Super przepis! Mleko bardzo dobre w smaku
Super przepis! Mleko bardzo dobre w smaku
O matko jakie to pyszne! Jeszcze ciplutkie... jak...
O matko jakie to pyszne! Jeszcze ciplutkie... jak świeżo wydojone z kokosowej krówki 🤤 jestem w niebie bo nie mialam pojecia, że tak może smakować mleko kokosowe...
Budzet: 1.50 zł/ ok 1 litr.
Doria: po zmiksowaniu przelewasz do wyciskarki? ...
Doria: po zmiksowaniu przelewasz do wyciskarki?
Czy takie naliczone i podgrzane?
Bo jak zobaczyłam rozdrobnione to się wystraszyłem, że wyciskarki zapcham.
Oczywiście mowa o wyciskarce wolnoobrotowej slimakowej.
Pozdrawiam Monika
anncarol: czy mogę poprosić o przepis na...
anncarol: czy mogę poprosić o przepis na kokosanki z pulpy jaką zostaje po zrobieniu mleka? Marlena
R E W E L A C J A, bardzo dziękuję za przepis...
R E W E L A C J A, bardzo dziękuję za przepis !!!!!
Ela.
Kawiarenka: możesz podać przepis na kokosanki z...
Kawiarenka: możesz podać przepis na kokosanki z pulpy?
magdastefans: bo ważne jest, aby wiórki były...
magdastefans: bo ważne jest, aby wiórki były bez substancji konserwujących (związków siarki)
Przepyszne !! Polecam wybróbować
Przepyszne !! Polecam wybróbować
Doria:Super pomysł b.dziękuję
Doria:Super pomysł b.dziękuję
Mnie wyszło bardzo kwaśne nie wiem czym jest to...
Mnie wyszło bardzo kwaśne
nie wiem czym jest to spowodowane...
Bardzo dobre ręczną metodą odcedzania wyszlo...
Bardzo dobre
ręczną metodą odcedzania wyszlo mi 800 ml mleka.
Mleko z tego przepisu jest przepyszne! I tanie
Mleko z tego przepisu jest przepyszne! I tanie
alicja205:super, dzięki za podpowiedź. Czekam...
alicja205:super, dzięki za podpowiedź. Czekam tylko 1,5 h i kupuję z Lidla
Mleko przepysznePolecam
Mleko przepyszne.Polecam
Fantastyczne mleko!!! Polecam
Fantastyczne mleko!!! Polecam
Robiłam juz kilkakrotnie z tego przepisu. Metodą...
Robiłam juz kilkakrotnie z tego przepisu. Metodą prób i błedów stwierdzam, że najlepsze wychodzi gdy moczy się wiórki godzinę lub półtorej. To w zupełności wystarczy. Po całej nocy moczenia wiórków mleko potrafi miec posmak lekko podkisły
No i koniecznie wiórki niekoserwowane a takie mozna dostać tylko w Lidlu lub Aldiku.
Mleko bardzo dobre Świetnie sprawdziło się w...
Mleko bardzo dobre
Świetnie sprawdziło się w shake'u truskawkowo-malinowym oraz w Porannym napoju wg Nigelli z przepisowni
Przepyszne i łatwe w wykonaniu! Dziękuję!
Przepyszne i łatwe w wykonaniu! Dziękuję!
Bardzo proste w przygotowaniu. Moje ulubione do...
Bardzo proste w przygotowaniu. Moje ulubione do deserów z chia
Zakochałam sie od pierwszego spróbowania ...
Zakochałam sie od pierwszego spróbowania
mleka roślinne są zazwyczaj drogie w sklepach a tu masz taki przepis i to tak niedrogo. Chciałabym przestawić męża na takie mleko. Mam nadzieję że mi się uda. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Czy to tylko u mnie, czy wy rowniez macie problem...
Czy to tylko u mnie, czy wy rowniez macie problem z wylewaniem sie mleka podczas miksowania?
Co 3 dni przygotowuję mleczko z przeznaczeniem...
Co 3 dni przygotowuję mleczko z przeznaczeniem głównie do płatków owsianych na śniadanie i kawy, ale ostatnio zrobiłam nalesniki z tym mlekiem i były pyszne. Świetny przepis!
Witam mleczko pyszne, mając wyciskarkę do...
Witam mleczko pyszne, mając wyciskarkę do soków jeszcze bardziej usprawnia się proces tworzenia mleka wlewając przestudzony do 50 stopni mix z TM do wyciskarki wychodzi pulpa i mleczko, bez babrania się w wyciskanie - szybko i potządnie, Pozdrawiam od kokosowej krowy
Mleczko faktycznie pyszniutkie, a jakie...
Mleczko faktycznie pyszniutkie, a jakie naleśniczki były dzisiaj na obiad na tym mleku - mniam!!!!
Bardzo dobre! Szybkie i
Bardzo dobre! Szybkie i proste w wykonaniu. Polecam.
Na stałe zagościło w mojej
Na stałe zagościło w mojej rodzinie
Mleko pyszne! Czy można
Mleko pyszne! Czy można zamrozić?
Próbowałam kilka przepisów na
Próbowałam kilka przepisów na mleko kokosowe, ten jest wg mnie najlepszy. Mleko bardzo kokosowe i nie ma z tym dużo zabawy. polecam
GosiaEl napisał: Bardzo dobre
Może to kwestia siarki, którą są konserwowane wiórki? Niesiarkowane można kupić np. w Lidlu.
mleko idealne ! pysznie
mleko idealne ! pysznie pachnie, aksamitne w smaku. myślę że warto użyć tłustych, ekologicznych wiórków BIO - wtedy jest gwarancja że mleko wyjdzie i smaczne i zdrowe.
Super mleko i do kawy się
Super mleko i do kawy się nadaje a z pulpy zrobiłam kokosanki
Dzisiaj jest mój pierwszy
Dzisiaj jest mój pierwszy dzień z thermomixem i na razie się czaję... Tzn. Jeszcze na pewno go nie odpalę bo mam cykora. Jestem weganką i nie wiem jak sobie z tym wszystkim radzić. Bardzo mało gotuję i się ogólnie nie znam. Czy do mleka zamiast wiórków mogę użyć czipsy kokosowe? Boję się, że mogą być siarkowane. Gdzie mogę jeszcze znaleźć przepisy wegańskie? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Pyszne!! do kawy, z
Pyszne!!
do kawy, z płatkami.
SusKat
Bardzo dobre mleko aczkolwiek
Bardzo dobre mleko aczkolwiek z moich doswiadczen z tego przepisu wynika ze mleko jest lepsze jesli wiorki namoczy sie na 3 godz i mleko jest wtedy lagodniejsze w smaku. Odstawiajac wiorki w wodzie na cala noc daje mi dziwny jakby troszke gorzkawy posmak.
Ewamaja napisał: Smak
smacznego

wiesia w
Nat Z Komo napisał: I pięknie
cieszę się
wiesia w
Smak niebiański. Dziękuję
Smak niebiański. Dziękuję
I pięknie pachnie! Polecam
I pięknie pachnie! Polecam
witam, wiórki najlepiej
witam, wiórki najlepiej wykorzystać do domowej mąki kokosowej. mąkę kokosową wykorzystać można do wszystkich wypieków, legumin, mas, kremów oraz nawet do warzywnych pasztetów
przepis : wiórki po odciśnięciu mleka ponownie włożyć do naczynia, zalać szklanką wrzącej wody, wymieszać i zblendować (jak w recepturze na mleko). ponownie wylać masę na sitko i odciśnąć jak najmocniej. powtórne bendowanie z gorącą wodą wypłucze cały tłuszcz z wiórków.odciśnięte wiórki wyłożyć na dużą blachę i rozprowadzić na całej jej powierzchni. wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100* (góra + dół + termooobieg). suszyć je około 1.5 godziny (najlepiej mieszając co jakiś czas i uchylając na kilka sekund piekarnik aby para znalazła ujście). gdy wiórki będą już zupełnie suche przełożyć je jeszcze raz do TM i zmiksować (40sek/obr6-
. przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
smacznego
pees : dziękuję za miły komentarz
wiesia w
Świetny pomysł, mega
Świetny pomysł, mega oszczędnąć i nie takie tłuste
A ma ktoś pomysł jak wykorzystać "odpad"?
bardzo dziękuję za miłe
bardzo dziękuję za miłe komentarze i wysokie oceny
serdecznie pozdrawiam
wiesia w