3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

mleko jaglane


Wydrukuj:
4

Składniki

4 litr/litra/litry/litrów

mleko

  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 litr wody zimnej
  • 4 litry wody gorącej
  • do wyboru : 2 banany lub 1 łyżeczka cynamonu, lub 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 6
    22min
    Czas całkowity 22min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. przepłukaną kaszę wrzucić do naczynia, dodać wodę, gotować 18min/100*/obr1

    2. przełożyć kaszę do miski i podzielić na dwie porcje

    3. porcję kaszy wrzucić do naczynia, zalać gorącą wodą, dodać wybrany składnik smakowy oraz olej, miksować 2min/obr10. tak samo postaąpić z drugą porcją kaszy

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

przelać do szklanych naczyń, po ostudzeniu zamknąć i przechowywać w lodówce do 5 dni

mleko idealnie nadaje się do kukurydzianek, jaglanek, gryczanek i owsianek, wszelkich koktajli, dla osób na diecie oraz dla sportowców 

do mleka cynamonowego można dodać łyżeczkę ksylitolu lub stewii. mleko bananowe, kokosowe, czy lniane nie wymaga dodania cukru

wstrząsnąć przed spożyciem (miąższ naturalnie odziela się od zaprawy)

 

wartość energetyczna na litr : około 210 kcal

koszt całości (4 l) : około 6 zł    (+ wybrany dodatek smakowy)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • fajnie mleczko

    Zgłoszony przez beasol na listopada 29, 2019 at 14:32.

    fajnie mleczko tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mleko faktycznie fajne, tylko ze mi takie...

    Zgłoszony przez Kawiarenka na listopada 10, 2016 at 14:25.

    Mleko faktycznie fajne, tylko ze mi takie bielutkie nie wyszloPuzzled

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak najbardziej można je

    Zgłoszony przez wiesia w na listopada 19, 2015 at 21:49.

    jak najbardziej można je podgrzewać, a w potrawach oczywiście gotować, czy używać do pieczenia (zupy, kremy, puree, budynie, ciasta, owsianki ...)

    serdecznie pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dziękuję za miły

    Zgłoszony przez wiesia w na listopada 19, 2015 at 21:37.

    bardzo dziękuję za miły komentarz tmrc_emoticons.)

    serdecznie pozdrawiam

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowałam, bo byłam

    Zgłoszony przez AngelinaK na listopada 18, 2015 at 13:12.

    Przetestowałam, bo byłam bardzo ciekawa efektu. Zrobiłam pół porcji z bananem, ale kiedy miałam dolać do ugotowanej kaszy gorącej wody (2 l) to okazało się, że ta ilość nie zmieści się w naczyniu (TM5) więc dałam mniej. Pewnie było bardziej gęste, ale to nie problem. Dałam olej z wiesiołka i też było ok.

    Użyłam go do owsianki i miałam mieszane odczucia, bo jednak zawsze używałam krowiego, ale to kwestia smaku.

    Wykorzystałam to mleko jeszcze do budyniu czekoladowego i porannego napoju bananowego wg. Nigelli (z przepisowni) i zdało egzamin tmrc_emoticons.;) 

    Ogólnie przepis polecam, bo to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą bądź nie chcą używać mleka krowiego czy koziego.

    Pozdrawiam autorkę przepisu tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak mozna je później

    Zgłoszony przez Ewelinkam na października 10, 2015 at 08:48.

    A jak mozna je później podgrzać? Jak zwykle mleko?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • olej lniany jest najbardziej

    Zgłoszony przez wiesia w na października 8, 2015 at 22:31.

    olej lniany jest najbardziej neutralny i nie powoduje zmiany smaku tego mleka. można spróbować dodać olej ryżowy, ale najwyżej połowę porcji  tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A można użyć innego oleju?

    Zgłoszony przez Ewelinkam na października 8, 2015 at 13:50.

    A można użyć innego oleju? Jakiego np? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • genialne już nie

    Zgłoszony przez Malibu na września 23, 2015 at 17:03.

    genialne tmrc_emoticons.) już nie przewidujemy innej owsianki na śniadanie, jak tej z mlekiem bananowym tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój syn nie może krowiego

    Zgłoszony przez agjan2 na września 15, 2015 at 00:28.

    Mój syn nie może krowiego mleka, to jest coś dla niego tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgłoszony przez Joanna_ad na sierpnia 30, 2015 at 15:06.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgłoszony przez Joanna_ad na sierpnia 30, 2015 at 15:03.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agata Michaud

    Zgłoszony przez wiesia w na sierpnia 28, 2015 at 21:27.

    Agata Michaud

    koniecznie muszę wypróbować! Dzięki za przepis tmrc_emoticons.)

    smacznego ! tmrc_emoticons.)

     

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, truskawkowe może być

    Zgłoszony przez wiesia w na sierpnia 28, 2015 at 21:26.

    witam,

    truskawkowe może być ciekawe  tmrc_emoticons.)

    proszę koniecznie spróbować !

    pozdrawiam

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, nie mam doświadczenia

    Zgłoszony przez wiesia w na sierpnia 28, 2015 at 21:25.

    witam,

    nie mam doświadczenia w pasteryzacji tego mleka, ale może warto spróbować ? jeśli się uda, dam znak  tmrc_emoticons.) 

    pozdrawiam

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy mozna zapasteryzowac ?

    Zgłoszony przez agjan2 na sierpnia 28, 2015 at 11:50.

    czy mozna zapasteryzowac ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również jestem

    Zgłoszony przez Luberdowie na sierpnia 27, 2015 at 13:32.

    Ja również jestem zaciekawiona smakiem... myślę o moim małym wymyślaczu... koniecznie bananowe wypróbuję... a może wariant truskawkowy by się udało stworzyć?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • koniecznie muszę wypróbować!

    Zgłoszony przez Agata Michaud na sierpnia 27, 2015 at 10:21.

    koniecznie muszę wypróbować! Dzięki za przepis tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam


    Agata 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze