3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PINSA ROMANA


Wydrukuj:
4

Składniki

PINSA ROMANA

Składniki 1750 g wody 35 g odwodnionego zakwasu 650 g mąki typ 0 30 g mąki ryżowej 20 g mąki sojowej 10 g oliwy z oliwek extra vergine 10 gramów soli przecier pomidorowy, do smaku 250 g mozzarelli, odsączonej i pokrojonej w plastry

  • 1750 gramy woda
  • 35 gramy ODWODNIONY ZAKWAS
  • 650 gramy MĄKA TYP "0"
  • 30 gramy mąka ryżowa
  • 20 gramy mąka sojowa
  • 10 gramów oliwy z oliwek extra vergine
  • 10 gramów przecier pomidorowy
  • 250 gramów mozzarelli, POKROJONA NA PLASTRY
  • 6
    35h 0min
    Czas całkowity 5h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    PINSA ROMANA (przetłumaczona z włoskiego z przepisów dostępnych na Cookidoo)
  1. Sposób przygotowania



    1.Wytnij arkusz papieru pergaminowego o takim samym rozmiarze jak podstawa pojemnika Varoma, umieść go w środku i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.



    2. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody i drożdże, wymieszać: 1 min./obr. 1.



    3.Dodać mąkę typu 0, mąkę ryżową, mąkę sojową, oliwę z oliwek extra virgin i sól, wymieszać: 15 min./Ciasto [/size]. Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą, ugnieć w bochenek i włóż do przystawki Varoma. Zamknąć przystawkę Varoma pokrywką i odstawić.



    4. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ustawić Czyszczenie [/size]. Opróżnij kubek.



    5. Do naczynia miksującego wlać 250 g wody, wstawić przystawkę Varoma i ustawić Fermentacja Fermentowanie [/size]/3 h/37°C. Ostrożnie wyjmij przystawkę Varoma.

    6. Podziel ciasto na 3 bochenki mniej więcej tej samej wagi, zagnieć je i umieść na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w stałej temperaturze na około 1 godzinę.



    7. Rozgrzej piekarnik do 250°C i posmaruj blachę piekarnika oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

    8. Umieść kopiec mąki ryżowej na powierzchni roboczej i trochę go rozprowadź. Umieść w nim bochenek ciasta i rozwałkuj go na mniej więcej taką samą wielkość jak powierzchnia talerza. Rozłóż ciasto na talerzu i dopraw przecierem pomidorowym i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

    9. Piec w gorącym piekarniku przez 10 minut (250°C) umieszczając blachę na dolnej szynie. Ostrożnie wyjąć z piekarnika i obniżyć temperaturę piekarnika do 200°C.

    10. Dopraw mozzarellą, umieść blachę na środkowej szynie piekarnika i kontynuuj pieczenie przez 10 minut (200°C). Ostrożnie wyjmij z piekarnika i postępuj w ten sam sposób z pozostałymi 2 bochenkami.


    Podawać na gorąco.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy