3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kiszka ziemniaczana


Wydrukuj:
4

Składniki

Składniki

  • 1kg ziemniaków surowych, obranych
  • 100-150 g boczku dość tłustego
  • 100g szynki lub kiełbasy
  • 100g cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • przyprawy sól,pieprz majeranek,cząber,czarnuszka wedle upodobań
  • 1,5m cienkich jelit
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać pokrojoną szynkę i cebulę; przesmażyć ok. 3-5 min.
    2.do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić 20-30s./ obr.Obroty wsteczne 5-6
    3.odsączyć z nadmiaru płynu
    4.dodać przestudzony boczek, szynkę i cebulę z tłuszczem,dodać jajka,przyprawy i wymieszać przy pomocy kopystki 10-15s / obr.  3-4
    5.przy pomocy maszynki nabijamy dosyć luźno jelita.2/3 objętości
    6.jelita nakłuć,piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce ok 60 min w temp 180 st.W trakcie pieczenia kiszkę należy polewać tłuszczem i po zarumienieniu przewrócić na drugą stronę.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 

Jeżeli masa będzie za rzadka można dodać kaszy manny.

 

Można kiszkę zamiast piec w piekarniku gotować w garnku nie dopuszczając do wrzenia wody i bez pokrywki czas to w granicach 20 minut. Potem taką kiszkę można podsmażyć na patelni z tłuszczem.

Proszę pamiętać o napełnieniu góra do 2/3 objętości jelita i ponakłówaniu igłą ,bo zawartość powiększy się i kiszki popękają.

 

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz