3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka ziemniaczana


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • :
  • 1200 g ziemniaków, pokrojonych
  • 2 cebule
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • sól , pieprz i majeranek do smaku
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. cebule obrać i posiekać w naczyniu 5 sek.obr4 i przesmażyć na patelni z pokrojonym boczkiem.         ziemniaki obrać , pokroić na kawałki i utrzeć w TM przez 30 sek.poz.6-7 ( jak na placki ziemniaczane).dodać jajka, kaszę i przyprawy , wymieszać 10 sek.obr.3. do masy dodać przesmażony boczek z cebulą, wymieszać przy pomocy kopystki 7 sek.obr.3.

    formę do zpiekanek z wyższym rantem lub tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać masę ziemniaczaną. wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C piec 1 godzinę.podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub innym sosem np.czosnkowym. polecam jako danie obiadowe.

    w innej wersji można dodać przesmażone pieczarki.

    babka ziemniaczana smakuje również odsmażona następnego dnia

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Brzmi apetycznie Lata temu jadam babk...

    Zgłoszony przez grazkath na czerwca 13, 2017 at 21:39.

    Brzmi apetycznie tmrc_emoticons.) Lata temu jadłam babkę ziemniaczana tak tradycyjnie przygatowaną tmrc_emoticons.) bomba kaloryczna ale przepyszna tmrc_emoticons.) nie jest to moja regionalna potrawa więc jej nie znałam, ale teraz na pewno wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super. Ja daje pierś indyka mieloną....

    Zgłoszony przez wisienkania na lutego 19, 2017 at 13:15.

    Przepis super. Ja daje pierś indyka mieloną. Podsmażam w tm razem z posiekaną wcześniej cebulką przez 10 min varoma obr 1. Potem mieszam razem z ziemniakami i przyprawami (dodaję trochę kurkumy lub curry). Podaję z sosem pieczarkowym z przepisu z abc na kluski na parze z tym sosem. Mniam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super polecam

    Zgłoszony przez efunia79 na lutego 15, 2017 at 06:36.

    SuperLove polecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam juz dwa razy , tylko zamiast boczku...

    Zgłoszony przez asia200700 na grudnia 6, 2016 at 10:28.

    robiłam juz dwa razy , tylko zamiast boczku kiełbaska pyszna tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moja ulubiona potrawa z

    Zgłoszony przez edusia68 na lutego 13, 2016 at 10:16.

    moja ulubiona potrawa z ziemniaków

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez Limonka na maja 2, 2015 at 17:01.

    Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pusiu, przepis super!

    Zgłoszony przez jolantyna na listopada 14, 2012 at 14:55.

    Pusiu, przepis super! tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Zrobiłam na dzisiejszy obiad z żeberkami w środku, które uprzednio udusiłam i wyluzowałam. Pycha!  tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze