Forum tort



15 odpowiedzi | Ostatni wpis

Następnym razem mam zamiar zrobić jakieś ciasto Smile więc pewnie też poproszę o pomoc. Smile


Love Karolinko, moje gratulacje Love


:D Tylko tak dalej Karolinko ,a w niedługim czasie zadziwisz Wszystkich wspaniałymi wypiekami i przepysznymi daniami .:D Torcik wygląda apetycznie :D


Dziękuję Smile był przepyszny. Smile


Super Karolinko :D torcik wyglada pysznie :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Witajcie  Smile

a więc zrobiłam biszkopt który polecła ElaK czyli

http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111

wyszedł pyszny Smile krem zrobiłam z tortu:

http://przepisownia.pl/przepisy/tort-raffaello-l/463776

Jak na pierwszy raz tort wyszedł smaczny, wszystkim smakowało. Udało mi się zrobić jedno zdjęcie.

Dziękuje bardzo za pomoc Smile


Love Witaj Karolinko Love napisz jak udała się wizyta teściów i czy smakował tort ???? Pozdrawiam serdecznie


O typach mąk pszennych i zytnich można poczytać na wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka

A może Ala ma jakieś lepsze źródło wiadomości?  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Karolcia, poczytaj, tyle znalazłam w internecie:

Co to jest typ mąki ?Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i tak dalej.Podstawowe typy mąk pszennych:

mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosówmąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonychmąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowychmąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowychmąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów

znalazłam to na tej stronie:

http://puszka.pl/txt/maka.jsp

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Witaj Karolcia każde opakowanie mąki ma swój typ np te biedronkowe na dole opakowania na przedniej stronie typ 450 lub typ 650 Smile

Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com

 


A powiedz mi proszę bo się nie oriętuję co to jest mąka typ 450?


Te przepisy, które podałam sprawdziłam sama już nie jeden raz i wychodzą zawsze i smakują wyśmienicie.  Party  Polecam, bo nie są skomplikowane... A jeżeli chodzi o ciekawe słodkości to polecam Ci wszystkie przepisy SAMa

http://przepisownia.pl/search?solrsort=&filters=uid%3A32979

oraz naszej Veroniki, specjalistki od wszystkiego  Bigsmile  i rekordzistka w zamieszczaniu przepisów:

http://przepisownia.pl/search/tmrc_solr_recipe/?solrsort=&filters=uid%3A40290

Pozdrawiam, daj znać który tort będziesz robiła i w razie wątpliwości pytaj  Smile  A potem napisz jak smakował  Smile  

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Karolcia, proponuję Ci biszkopt z przepisu Jadzi:

http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111

http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-kakaowyo/453468

Krem polecam chałwowy (strasznie słodki i obłędnie pyszny  Smile  )

http://przepisownia.pl/przepisy/tort-cha%C5%82wowy/448419

albo jakiś lżejszy, np. z przepisu Veroniki na tiramisu:

http://przepisownia.pl/przepisy/tiramis%C3%B9-cytrynowe/460928

Polecam też krem SAMa, czekoladowy, pyszny... boski  ;) 

http://przepisownia.pl/przepisy/krem-czekoladowy-nie-tylko-do-tort%C3%B3w/340657

 

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Hej Dziewczyny,

w sobotę czekają nas odwierdziny moich rodziców i teściów, chciałabym ich zaskoczyć robiąc jakiś torcik. Z pieczeniem ciast zawsze miałam pod górkę, nigdy mi nie wychodziły jednak mam nadzieje, że TM ułatwi mi pracę i zrobię coś dobrego. Wy już macie większe doświadczenie tak więc proszę o pomoc jaki tart mam zrobić i może na początek mniej skomplikowany Smile

Z góry dziękuje za pomoc