Przejdź do treści

Forum Tłusty Czwartek

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Może w tym roku Tłusty Czwartek nie będzie składał się tylko z pączków i faworków? Podzielcie się zapomnianymi kulinarnymi, polskimi tradycjami. Jak sądzicie czy w innych krajach też małą tłustoczwartkowe potrawy?

 


Mixi, tego dnia królują pączki i faworki  tmrc_emoticons.smile  Oczywiście najsmaczniejsze są te smażone w domu. W moim domu rodzinnym babcia smażyła pączki na smalcu; smażyła też róże karnawałowe (zamiast faworków) z konfiturą z róży. A na obiad były pierogi z kapustą i mięsem  tmrc_emoticons.tongue  Pyszne, polane skwareczkami  tmrc_emoticons.love  

Moja koleżanka, która wyjechała do Angli, mówi, że Anglicy też obchodzą to święto ale nie smażą pączki, tylko naleśni  tmrc_emoticons.smile  


O tradycji Tłustego Czwartku  Władysław Broniewski napisał wiersz:

Góra pączków, za tą górą Tłuste placki z konfiturą, "Za plackami misa chrustu, Bo to dzisiaj są zapusty. Przez dzień cały się zajada, A wieczorem maskarada: Janek włożył ojca spodnie, Choć mu bardzo niewygodnie, Zosia - suknię babci Marty I kapelusz jej podarty, Franek sadzy wziął z komina, Bo udawać chce Murzyna. W tłusty czwartek się swawoli, Później czasem brzuszek boli." 

Pozdrawiam, Ela


Tłusty czwartek to w naszym rodzinnym domu to pączki z marmoladą różaną, pączki robione z serka homogenizowanego i rogaliki z powidłami i cytrynowym lukrem  tmrc_emoticons.smile takie pyszności były zawsze co roku. A moja Babcia smażyła gigantyczne ilości faworków drożdźowych i racuchów z jabłkami tmrc_emoticons.smile


widzę kilka pomysłów, które są raczej nowością, może uda się je Thermomixowo przygotować przed Tłustym Czwartkiem tmrc_emoticons.smile


A może tak jakiś przepis na golonkę? To też tłuste danie i baardzo dobre! tmrc_emoticons.bigsmile   Na przepisowni jeszcze chyba ni kt nie opublikował. Kto spróbuje? tmrc_emoticons.wink


Masz rację tmrc_emoticons.smile Znalazłam jeszcze kilka wytawnych propozycji, tj. warzywa w tempurze lub cieście piwnym, jajka po szkocku, wszystko smażone na głębokim oleju (inspiracja magazyn Kuchnia).