Przejdź do treści

Forum sernik i jogurt

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

mam pytanie : dlaczego sernik przy krojeniu sie kruszy. upieklam sernik wg wlasnego przepisu ( z maslem ) pieknie sie upiekl, nie opadl wcale ale sie kruszyl przy krojeniu. prosze o rade. sernik mi nie opada, sprawdza mi sie sposob , ktory gdzies przeczytalam w internecie. po upieczeniu sernika nie wyjmuje, nie otwieram piekarnika. mozna go wylaczyc 5 min wczesniej bo jednak zostaje w cieplym piekarniku.

robie tez czesto jogurt. biore mleko swieze (robilam z tego z kartonu i tez sie udawal ), temp.37 stop. obr.2, 10 min. nieraz jogurt wyjdzie aksamitny w konsystencji a nieraz jak kefir. za pierwszym razem wzielam jogurt Aktivia  a teraz pozostawiam ok.200 ml swojego. wole ten o konsystencji smietany. gdzie popelniam blad? jak dlugo moze taki jogurt stac w lodowce?

czekam na odpowiedzi na moje pytania, pozdrawiam wszystkich i zycze szczesliwego Nowego Roku

pusiatmrc_emoticons.smile


Tylko o jogurcie tmrc_emoticons.party

ja o próbce zapomniałem stała 10 dni w lodówce i pyszny kolejny jogurt mi zrobiła

czyli raczej długo może stać.ja używam mleka z butelek Mlekowita albo Piątnica

i mam zawsze raczej po nocy jakby cały do krojenia nożem bardzo fajny.

 


Zrobiłam jogurt  - podstawą była firma Danon i mleko 3,2 (takie czerwone opakowanie z Lidlatmrc_emoticons.smile Zostawiłam na noc...był świetny w smaku chociaż dosyć rzadki - nawet rzadszy od śmietany.  Nawet kropla nie została więc kolejnym razem użyję Activi bo wolalabym gęsty....


Witam

Ja jogurt robię na poz 4, zawsze wychodzi aksamitny i pozostawiam na całą noc  w ciepłym (temp pokojowa, ale w okolicach np grzejnika), i dopiero wtedy do lodówki. Korzystam zawsze z jogurtu który sama wcześniej przygotowałam, ale dodaję około 300-400 ml. na 1 litr mleka świeżego z kartona lub butelki 3,2% pasteryzowanego w temp max 70-80 stopni (powinna taka informacja być na opakowaniu a jakiej temperaturze jest mleko pasteryzowane) Mleka UHT są pasteryzowane w temperaturze około 120 st, dlatego z nich jogurt nie wychodzi.


renek35 wrote:

Zrobiłam jogurt  - podstawą była firma Danon i mleko 3,2 (takie czerwone opakowanie z Lidlatmrc_emoticons.smile Zostawiłam na noc...był świetny w smaku chociaż dosyć rzadki - nawet rzadszy od śmietany.  Nawet kropla nie została więc kolejnym razem użyję Activi bo wolalabym gęsty....

 

Ja też używam produktów z Lidla, zarówno mleka 3,2% z kartonika, jak i jogurtu naturalnego (na zaczyn za pierwszym razem) i jogurt zawsze się udaje, z tym że dodaję też 2 łyżki mleka w proszku, wtedy jogurt jest bardziej gęsty i ma łagodniejszy smak. Przelewam do słoiczków, owijam w koce i zostawiam na noc w ciepłym miejscu, potem do lodówki na parę godzin i ...smacznego tmrc_emoticons.smile

Z zaciekawieniem czytam o Państwa doświadczeniach z "produkcją" jogurtu tmrc_emoticons.bigsmile

Pozdrawiam


dziekuje wszystkim za odpowiedzi w sprawie jogurtu. bede teraz robila przy obrotach 4. pierwszy raz kupilam naturalna Aktivie poniewaz ma te "dobre bakterie" i zawsze zostawiam na nastepny jogurt z wlasnego .zostawialam okolo 200 ml. chyba wazna jest rowniez temperatura uzytego mleka. wyjmuje wczesniej z lodowki i stawiam w temp. pokojowej. nigdy nie dodawalam mleka w proszku. zazwyczaj pozostawiam na cala noc w naczyniu, otulam kocykiem. jogurt jest gesty ale nieraz ma smak lagodny, smietankowy ( taki mi odpowiada ) a nieraz jest kwaskowy jak kefir . moze to zalezy od uzytej probki ? nie wiem . bede probowac.

a czy nikt nie wie dlaczego sernik sie kruszy?

pozdrawiam wszystkich pusia tmrc_emoticons.party


Może warto spróbować przepis "Sernik" z Przepisowni.


Żeby jogurt wyszedł aksamitny to mleko musi mieć tyle samo procent tłuszczu co jogurt. W innym wypadku wyjdzie z farfoclami. Zawsze jogurt udawał mi sie na jogurcie danone. Na mleku UHT też bez problemu sie udaje.


bardzo dziękuję za podpowiedz na pewno wykorzystam tmrc_emoticons.smile


Z takimi wskazówkami przepis musi się udać tmrc_emoticons.bigsmile


Ja używam zawsze taniego jogurtu naturalnego i takiego mniej markowego, bo jakoś lepiej jogurt wychodzi tmrc_emoticons.smile zostawiam na noc owinięty kocem tmrc_emoticons.smile)) choć nie wiem czy słusznie, jogurt jest pyszny, nie super-gęsty (nie dodaję mleka w proszku) ale smaczny.  I gęstość często zależy od jogurtu początkowego. A czy macie jakiś super przepis na smaczny jogurt kawowy? (na bazie tego naturalnego).