mam pytanie : dlaczego sernik przy krojeniu sie kruszy. upieklam sernik wg wlasnego przepisu ( z maslem ) pieknie sie upiekl, nie opadl wcale ale sie kruszyl przy krojeniu. prosze o rade. sernik mi nie opada, sprawdza mi sie sposob , ktory gdzies przeczytalam w internecie. po upieczeniu sernika nie wyjmuje, nie otwieram piekarnika. mozna go wylaczyc 5 min wczesniej bo jednak zostaje w cieplym piekarniku.
robie tez czesto jogurt. biore mleko swieze (robilam z tego z kartonu i tez sie udawal ), temp.37 stop. obr.2, 10 min. nieraz jogurt wyjdzie aksamitny w konsystencji a nieraz jak kefir. za pierwszym razem wzielam jogurt Aktivia a teraz pozostawiam ok.200 ml swojego. wole ten o konsystencji smietany. gdzie popelniam blad? jak dlugo moze taki jogurt stac w lodowce?
czekam na odpowiedzi na moje pytania, pozdrawiam wszystkich i zycze szczesliwego Nowego Roku
pusia