Przejdź do treści

Forum Płynna beza:(

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Witam

Z uporem maniaka próbuję zrobić bezę w TM. Ręcznym mikserem wychodzi mi świetna zawsze sztywna i lśniąca. Niestety w TM nigdy. Naczynie suche piana z białek ubija sie pięknie na sztywno ale kiedy dodaję powoli cukier na koniec zawsze ma konsytencję lukru. Czy zwracacie uwagę na to by nie przebic białek? Ja ubijam 3 białka około 1 -1,5 min a następnie łyżka po łużce dodaję cukier. zawsze efekt tak samo przykry. Macie jakąś radę? Czy komuś też wychodziła płynna a potm sie udała?


Guniu, mnie tez tak się robiło, dopóki nie zrezygnowałam z bardzo miałkiego cukru-pudru. Najlepiej wychodzi ze zwykłym cukrem, a jeżeli puder to nie ze sklepu , ale cukier  zmielony krótko w TM , tak, żeby były maleńkie ziarenka. Spróbuj. Jeszcze jeden szczegół: dobrze jest ubijać białka przy włączonej temperaturze 37 st. C.  tmrc_emoticons.bigsmile :


Dziękuję

Niestety to chyba nie to używam drobnego cukru do wypieków. Dziwi mnie że ręcznie zawsze mi wychodzi. Czy podczas wrzucania cukru nadal utrzmuje Pani temp. 37 stopni. Teraz znalazłam jeszcze przepisy że wszystko wrzuca się do naczynia i ubija z temp. 50 stopni. a Jak wolno dodaje Pani cukier i czy ubija PAni białka zupełnie na sztywno , ile minut?


Gunia, mój sposób na bezę jest taki: 4 białka + szczypta soli i ubijam z motylkiem 3 min / obr.4 Potem dalej ustawiam obr.4 i wsypuję cukier kryształ (nie puder!!!) co 30 sekund 1 łyżkę (razem 4 czubate łyżki) Po ostatniej łyżce ubijam 1 minutę. Piana jest sztywna, można ją kroić nożem! Powodzenia 


 Miłe Panie, ubijam białka podobnie jak ElaK  ale ZAWSZE bez nałożonej miarki. Musi się udać. Powodzenia!


No spróbuję może się uda. Jeszcze znalalam przepis iż wszstko (białka cukier i sól) wrzuca sie od razu i ubija z temp 50 st. Czy ubijają PAnie białka z temp. 37 stopni?


Dzięki Ada, zapomniałam dodać o tej miarce tmrc_emoticons.smile Oczywiście ja też jej nie nakładam, żeby białka dobrze się napowietrzyły tmrc_emoticons.smile A jeżeli chodzi o temperaturę? To ja niczego nie podgrzewam.


Witaj Gunia tmrc_emoticons.love Podaję link na sprawdzony mój przepis na torcik bezowy, polecam zawsze wychodzi. Pozdrawiam Grażyna ze Szczecina tmrc_emoticons.love

http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/torcik-bezowy/452926


PAni Elu teraz się wczytałam i 4 łyżki to stosunkowo mało cukru. Ile to wychodzi gram? generalnie w przepisach na jedno białko przypada około 40-50 g cukru. cały czas się przymierzam przepisy są bardzo różne. Ostatnio koleżance beza Pavlova też nie wyszła a przepis z książki


Naczynie musi być idealnie suche - dla pewności suszę je suszarką do włosów  tmrc_emoticons.wink

 


Drogie Panie! Zrobiłam bezę wgprzepisu Pani Grażynki (choć nie do końca bo użyłam tylko cukry kryształ) i wyszła idealna piana bardziej sztywna niż podczas ubijania ręcznego. Thermomix po prostu wie najlepiej po to go kupiłyśmy żeby przy nim nie stać i on nam podpowiada że tu się wrzuca wszystko i wychodzi tmrc_emoticons.lol Dziękuję bardzo za podpowiedzi.  tmrc_emoticons.bigsmile

 


tmrc_emoticons.love Cieszę się,że mogłam pomóc tmrc_emoticons.love Pozdrawiam bardzo sedecznie Miłe Panie,życząc udanych wypieków tmrc_emoticons.love


Witam. Mi wyszła półpłynna beza ale w piekarniku upiekła si ę ok. była smaczna , krucha ale płaska.Pozdrawiam Ilona