Przejdź do treści

Forum Mycie urządzenia po cieście drożdżowym/chlebie

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Mam pytanie - jak wyjmujecie ciasto chlebowe/drożdzowe z urządzenia? Jest jakis patent tak, zeby nożami nie pociąć sobie palców?

Jak myjecie urządzenie po cieście drożdzowym? Robiłam juz pare razy i mycie jest dośc uciążliwe. na pokazie widziałam jak Pani, ktora demonstrowała termomix, umyła go po cieście błyskawicznie. Jak to się robi?

tmrc_emoticons.smile O sposobie mycia TM po cieście już na forum jest wiele wypowiedzi. Poszukam, to prześlę link. Na pokazie wykonuje się buleczki z dość "tęgiego" ciasta drożdżowego i dlatego tak łatwo się po nim myje. Jadnak nie zawsze jest tego typu ciasto i trochę trzeba wypróbować różnych sposobów.

Tutaj podaję link do tematu S.O.S dla nowicjuszy, gdzie jest kilka wypowiedzi n/t mycia naczynia po cieście drożdżowym. Poczytaj cały wątek, wiele się dowiesz. http://www.przepisownia.pl/content/sos-dla-nowicjuszy?page=1#comment-32182

tmrc_emoticons.smileJa też dopiero niedawno pytałam o patent na wyjęcie.Całkiem niezłym sposobem jest obrócenie naczynia do góry nogami ipokręcenie nożami tmrc_emoticons.bigsmile raz w jedną raz w drugą stronę tmrc_emoticons.cooking_1 tmrc_emoticons.love Spróbuj

Dziękuję, idę czytać to, co w linku

A dzisiaj wypróbuję sposób na wyjęcie ciastatmrc_emoticons.smile

Ja myję to naczynie tak, że wlewam do niego wodę (ponad połowę) i 'miksuję'  zwiększając obroty, aż do 10, po czym jest prawie czysty tmrc_emoticons.smile

Witaj Natkab tmrc_emoticons.smile ja ciasto drożdżowe wyjmuje tak samo jak Hania, potem nalewam gorącą wodę z kranu i nastawiam czas 5 min/obr 4 ,następnie 1sek/obr10 i kielich jest prawie czysty. tmrc_emoticons.smile Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.bigsmile

witaj,ja podobnie jak Grażynka 3sek/obr10

Ja też podobnie myję z tym, że od razu ustawiam na maksymalne obroty i nastawiam na 30 sek.

A ja nalewam cieplej wody do kielicha nastawiam obroty na 5 przez kilka sekund, a nastepnie na kilka sekundtinymce_custom_buttons.counterclock"tinymce_custom_buttons.counterclock" tinymce_custom_buttons.counterclock"tinymce_custom_buttons.counterclock" i powtarzam te czynnosc kilka razy. Kielich jest zupelnie czysty

Pamiętajcie że lepiej wlać zimną/lodowatą wodę niż ciepłą, wtedy ciasto się nie przykleja do noży, tyłko łatwo odchodzi. A jeśli chodzi o obroty to maksymlane na kilka sekund.

Dobry patent z tą zimną wodą, dziś spróbuję,bo za chwilę będę robić bułeczki maślane. Moja mama nie da mi spokoju jak ich jej nie przywiozę... tmrc_emoticons.smile Wie,że mam Termosia,ale jeszcze nie zdążyła mnie odwiedzić,więc jadę dziś do niej z prowiantem tmrc_emoticons.smile