Witam serdecznie, pilnie potrzebuję przepis na sos z kurek, ostatecznie cokolwiek z kurek !!!!!!!!? Liczę na Waszą pomoc, Z gory dziękuję, pozdrawiam
Forum Kurki
Witaj Alicjo,
śpieszę Ci z pomocą ,podzielę się przepiserm,który stosuję we własnej kuchni.
Składniki:
25 dkg kurek (czasami robię z pieczarkami),
1-2 średnie cebule,
100 ml białego wytrawnego wina,
250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki masła,
sól,pieprz, łyzka mąki.
Sposób wykonania:
Grzybki rozdrobnić 4 sek/obr.4, wyjąć do miseczki. Cebulę przekrojoną na połówki rozdrobnicz w naczyniu 5 sek/obr.5. Założyć motylek , dodać masło i i dusić 4 min. /temp. Varoma.
Dodać pozostałe składniki i dotować 15 min. ,temp. 100 stopni ,obr 1-2.
Zyczę udanego sosiku .Pozdrawiam : Proszę Daj znać czy przepis się przydał.
Póki co przeslicznie dziekuję !!!!!! jak tylko wyprobuję, dam znać, pozdrawiam serdecznie - Alicja)))
Witaj Alicjo,
śpieszę Ci z pomocą ,podzielę się przepiserm,który stosuję we własnej kuchni.
Składniki:
25 dkg kurek (czasami robię z pieczarkami),
1-2 średnie cebule,
100 ml białego wytrawnego wina,
250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki masła,
sól,pieprz, łyzka mąki.
Sposób wykonania:
Grzybki rozdrobnić 4 sek/obr.4, wyjąć do miseczki. Cebulę przekrojoną na połówki rozdrobnicz w naczyniu 5 sek/obr.5. Założyć motylek , dodać masło i i dusić 4 min. /temp. Varoma.
Dodać pozostałe składniki i dotować 15 min. ,temp. 100 stopni ,obr 1-2.
Zyczę udanego sosiku .Pozdrawiam :
Proszę Daj znać czy przepis się przydał.
Może zamieścisz (opublikujesz) ten przepis? Przydałby się innym , a tutaj "zginie".
Cześć alicj@ Ja przymierzam się do przepisu blogerki moje pasje: Tarta kurkowa na kruchym cieście. Może spróbujesz? http://mojepasjekrakow.blogspot.de/2012/08/tarta-kurkowa-na-kruchym-ciescie.html
Masz może kalendarz tegoroczny? W lipcu jest tagilattele z sosem kurkowym.
Ale ja mam pytanie jak czyścicie kurki, są tak strasznie zapiaszczone, że już nie mam do nich cierpliwości. Macie jakieś sprawdzone sposoby może? Jakię sproste
wiem kto ma)))), bardzo dziękuję za podpowiedż
))