Przejdź do treści

Forum Jak uratować bułki pszenne???

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Witam, mam nadzieję, iż piszę we właściwym dziale... Otóż źle zmueliłam sobie ziarna pszenicy (2min./obr.10)-za grubo. Zrobiłam z tego bułki pszenne, które po prostu chrupią pod zębami. Jeść się nie da:/ Mogę zmielić je na bułkę tartą, gdy będą czerstwe? Jeśli tak, to ile obrotów i w jakim czasie? Proszę o pomoc. 

Mamo Karoliny, gratuluję ślicznego Bobaska  tmrc_emoticons.bigsmile   tmrc_emoticons.smile  A bułki pokrój w plastry, wysusz w piekarniku i jak już całkowicie wystygną, to połam je na kawałki i zmiel w TM na drobno zmieloną tartą bvułkę, żeby nie było problemu przy jedzeniu schabowego  tmrc_emoticons.wink  Tak normalnie to ja mielę czerstwe pieczywo kilka sekund 5-8 na obrotach 6-7, i wtedy jest taka gubsza.  tmrc_emoticons.smile A Tobie radzę 20-30 s / obr.8. I pamiętaj, że tego czestwego pieczywa wkładamy nie więcej jak połowę tinymce_custom_buttons.locked"tinymce_custom_buttons.locked"  bo gdy będzie więcej, to noże zaczną się zacinać  tmrc_emoticons.puzzled  

tmrc_emoticons.cooking_7  

Będzie nam miło, gdy podasz swoje imię i może skąd jesteś, jak długo masz TM i co w nim lubisz robić?  tmrc_emoticons.smile  

A następnym razem, przy mieleniu ziarna pszenicy pamiętaj, że jednorazowo wsypujemy do naczynia 250-300 g ziarna i wtedy wystarczy zmielić 1 min / obr.10  tmrc_emoticons.smile  Jak masz więcej ziarna, to po prostu powtarzaj czynność, aż zmielisz wszystko  tmrc_emoticons.lol  Pozdrawiam serdecznie, Ela z Mazowsza  tmrc_emoticons.smile  

Pani Elu, bardzo dziękuję. Jutro z tym będę działać. Jeśli chodzi o thermomix, jestem zupełną świeżynką. Mam go raptem dwa tygodnie, ale od tego czasu non stop chodzitmrc_emoticons.smile) Agnieszka, Nowy Sącz

Tak trzymac Agnieszko. tmrc_emoticons.bigsmile Na naszym Forum zawsze znajdziesz wsparcie. Proponuję też zajrzeć do tematu S.O.S. dla Nowicjuszy. Tam jest mnóstwo porad, które bardzo się przydają w początkowej fazie użytkowania TM. tmrc_emoticons.bigsmile Potem już tylko na nasze forumowe pogaduszki o wszytkim  i oczywiście publikacje swoich przepisów. tmrc_emoticons.bigsmile

tmrc_emoticons.love Witaj Agnieszko tmrc_emoticons.smile Sliczną masz córeczkę tmrc_emoticons.love   Pozdrawiam serdecznie

Grażyna ze Szczecina tmrc_emoticons.love

tmrc_emoticons.lolWitaj Agnieszka masz cudownego bobaska tmrc_emoticons.tongue

Dziękujętmrc_emoticons.smile Córcia jest pocieszna i to dzięki niej TM zagościł u mnietmrc_emoticons.smile Testujemy przepisy dla najmłodszych. Zjada bardzo ładnie. Teraz marzy mi się dla niej pomidorowa z ryżemtmrc_emoticons.lol

Mama Karoliny wrote:

. Teraz marzy mi się dla niej pomidorowa z ryżemtmrc_emoticons.lol

Nic trudnego, przepis jest w "Radości Gotowania". Ta zupka jest bardzo dobra i wiem , że dzieci ja lubia. Dodaj tylko ugotowany wcześniej w koszyczku ryż (absolutnie nie z torebka foliowa) i jeszcze pogotuj. Dlatego proponuje ugotować ryż osobno, bo dla malucha lepiej jak jest dobrze rozgotowany. Namocz go pół godziny w wodzie, a potem  gotuj  w koszyczku  25 minut /temp.100st./obr.1. Oczywiście do naczynia wlewasz około 1 litr wody. Ryż wchłania dużo wody. Sprawdź po upływie tego czasu czy jest dostatecznie rozgotowany  . Jeśli jeszcze nie, to sprawdź poziom wody  w naczyniu bo mogła się wygotować i ewentualnie jej dolej, potem jeszcze pogotuj 10min. Powodzenia. Napisz jak się udała i jak smakowała zupka. tmrc_emoticons.love