Przejdź do treści

Forum Gotowanie kaszy w TM 31 - czy to możliwe ? jak ?

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Ten wpis na blogu z przepisami to skarbnica wiedzy dla miłośników gotowania. Łącząc pyszne przepisy z objaśnieniami krok po kroku i ilustracjami, oferuje doznania kulinarne, które każdy może z łatwością śledzić. Świetne źródło informacji dla tych, którzy chcą być kreatywni w kuchni! canlı tv izle

Czy w TM 31 można ugotować kaszę gryczana czy jaką kolwiek inną ? ( chodzi mi o te w pakowane w woreczki )

Jak to zrobić ? jakie obroty? ile minut? ile wody ? na 2 takie woreczki ?

Agata, kaszę gryczaną gotujemy podobnie jak ryż  tmrc_emoticons.smile  Z woreczka przesypujemy do koszyczka, 2 woreczki = 200g, wstawiamy na 10 minut do miski z zimną wodą, lub przynajmiej płuczemy. Do naczynia wlewamy 750  g wody, wstawiamy koszyczek z kaszą i gotujemy 20-30 min / Varoma / obr.1

Czas gotowania zależy od tego jak ugotowaną kaszę lubicie. Po 20 minutach najlepiej sprawdzić a jeżeli chcesz, żeby była bardziej ugotowana, to czas przedłużysz.  tmrc_emoticons.lol  A następnym razem od razu ustawisz taki czas, jaki Ci będzie odpowiedał  tmrc_emoticons.smile  Pozdrawiam 

Gdybyś chciała gotować kaszę gryczaną niepaloną (w woreczkach jej nie spotkałam) to czas gotowania trzeba przedłużyć do 40 minut, tak jak brązowego ryżu  tmrc_emoticons.smile  

Mam nadzieję, że książkę podstawową po remoncie już odnalazłaś  tmrc_emoticons.bigsmile   tmrc_emoticons.smile  Zaglądaj częściej, nie tylko 2 razy do roku... Miło nam będzie, jak się podzielisz swoimi doświadczeniami kulinarnymi  tmrc_emoticons.bigsmile   tmrc_emoticons.smile  

Agatko, odpowiedziała Ci najbardziej doświadczona Gospodyni . A tak na marginesie: nie kupuj kasz i ryżu w woreczkach, po co przepłacać? Tańsze są  na wagę,w opakowaniach kilogramowych,  a w woreczkach gotowanie nie jest zdrowe. Masz przecież wage w termosiu, więc nie ma problemu  z odważeniem odpowiedniej ilości tmrc_emoticons.bigsmile

Gabrysiu oczywiście masz rację  tmrc_emoticons.smile  Ja też nie kupuję niczego w woreczkach, bo 400g w 4 porcjach kosztuje więcej niż cały 1 kg  tmrc_emoticons.wink  Ale pytanie dotyczyło kaszy z woreczka, więc odpisałam  tmrc_emoticons.smile  Ja ostatnio gotuję dosyć często kaszę niepaloną, jest jaśniejsza i delikatniejsza w smaku.  tmrc_emoticons.smile  Kupuję ją na targu, ważoną z worka  tmrc_emoticons.bigsmile  Zresztą wszystkie kasze tak kupuję: pęczak, jęczmienną do zupy, jaglaną... Nie przepłacam za kolorowe opakowanie i to, że stoi na półce w sklepie  tmrc_emoticons.lol  

Elu , tak właśnie byc powinno. Ty jestes prawdziwym wzorem do naśladowania tmrc_emoticons.love . Myślę, że coraz więcej ludzi zaczyna mysleć podobnie i dostrzegać inne, tańsze źródła zakupów.  |Obserwuję to u młodych , świadomych mam, którym zależy na zdrowiu dzieci, a nie na swej wygodzie. tmrc_emoticons.love Hipermarkety kuszą niskimi cenami tmrc_emoticons.wink, ale trzeba też wiedzieć skąd te niskie ceny się robią. Nie ma nic za darmo. Wiadomo, że jak coś jest tańsze, wymuszona przez hipermarket cena,. to producenci muszą gdzieś zaoszczędzić i wciskają chłam w pięknym opakowaniu. Wiele jest tego przykładów, telewizja je czasem "wyciąga". tmrc_emoticons.wink  

tmrc_emoticons.smile Witaj Agatko tmrc_emoticons.smile Dzięki Tobie przeczytałam bardzo mądre komentarze tmrc_emoticons.love   Dziękuję kochane tmrc_emoticons.love

Gotowanie ryżu jest też opisane na str. 40 w Radości Gotowania - polecam ten dział z przepisami podstawowymi - bardzo ułatwia gotowanie.

Ja  dość często gotuję w termusiu kaszę gryczaną, właśnie niepaloną, którą kupuję na wagę. Z tej kaszy piekę też chleb gryczany z małą domieszką mąki kukurydzianej. Ponieważ nie jadam glutenu, wypiekam ten chleb praktycznie co drugi dzień, ponieważ pozostali domownicy lubią ten chlebek i podjadają mi go. Kaszę mielę w termomiksie na mąkę, a potem wyrabiam w nim chlebek. Chlebek sobie rośnie, a potem piekę go w piekarniku.

loela może wrzucisz do przepisowni przepis na ten chleb? Na pewno "bezglutenowcy" będa Ci bardzo wdzięczni.

Proszę o szybką radę tmrc_emoticons.smile 

podpowiedzcie mi tylko prosze jak kasze jaglnianą ugotowac w termusiu ? ile wody obrotów itd, musi byc cała zakryta wodą ?

słyszałam że jest bardzo zdrowa i dobra dla dzieci więc chciałabym ją na stałe wprowadzić do menu mojej rodziny i ja musze powiedzieć przestawilam się na Wasz tok myslenia tmrc_emoticons.smile nie kupuje juz w woreczkach tylko na wagę tmrc_emoticons.smile

Mamo Michalka, oczywiście , że podpowiemy. Kasza jaglana może mieć zastosowanie w różnych daniach i wtedy odpowiednio do przepisu ją się gotuje. Tutaj na przepisowni jest kilka przepisów z kaszy jaglanej, ja też opublikowałam krupnik i podaję Ci link do niego: Poczytaj też tam przy okazji o włąściwościach tej kaszy. Generalna zasada jest taka, żeby tę kasze przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzącą wodą. Wtedy wytąca się z niej ewentualną goryczkę. Kaszę wrzucamy zawsze na wrzątek, a nie do zimnej wody. Ilość wody zależy od przepisu co chcemy ugotować z niej. tmrc_emoticons.bigsmile

http://www.przepisownia.pl/przepisy/krupnik-z-kaszy-jaglanej/447866

Jest jeszcze budyń z kaszy jaglanej : http://www.przepisownia.pl/przepisy/budy%C5%84-z-kaszy-jaglanej-z-musem-z-mango/442781

tmrc_emoticons.love Witaj Mamo Michałka, a ja polecam mój przepis na leguminę z kaszy jaglanej, podaję link

http://www.przepisownia.pl/przepisy/legumina-z-kaszy-jaglanej-na-drugie-%C5%9Bniadanie/461991

Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.love

Mamo Michałka, polecam Ci też swoje przepisy z kaszą jaglaną. Pulpety robię często; o tej porze roku pokrzywę i mniszka zastępuję szpinakiem i natką pietruszki:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/pasztet-jaglany-ze-szpinakiem/454477

http://www.przepisownia.pl/przepisy/wiosenne-pulpety-jaglane/453861

Pozdrawiam