Przejdź do treści

Forum Dżem malinowy

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Witam.

Robiłam 1,5 miesiąca temu dżem malinowy, z przepisu na dżem truskawkowy. Wszyszedł bardzo pyszny i odpowiednio gęsty. W sobotę byłam na malinach i znowu chciałam zrobić. Niestety dżem wyszedł bardzo rzadki (pomimo stosowania takich samych proporcji jak poprzednio). Nie pomogło nawet ponowne dodanie żelfixu :/

Co mogło być przyczyną? Czy to prawda, że maliny o tej porze są już bardziej wodniste?


Jest to możliwe, jednak zapytamy jeszcze naszego specjalisty ds. przepisów


Witam

Zrobiłam dżem truskawkowy z przepisu na 330g cukru żelującego wyszedł mi bardzo rzadki, czy mogę go jeszcze raz zagotować i dodać więcej cukru?? proszę o pomoc.


Nie dodawaj więcej cukru. Dodaj całe jabłko ze skórką pokrojone na kawałki, bez szypułek, zmiksuj z dżemem i jeszcze raz zagotuj 10 min temp. varoma. Na pokrywie postaw koszyczek. W ten sposób odparujesz nadmiar wody , a jabłko dodatkowo zagęści dżem. Jabłko jest bogate w pektyny (naturalne zagęszczacze), a nie zmieni smaku i koloru dżemu. Zawsze dodaję jedno lub dwa jabłka do dżemów z owoców takich jak truskawki, maliny, gruszki. Eksperymentuj. tmrc_emoticons.bigsmile  Powodzenia. tmrc_emoticons.bigsmile Może ktoś ma inne metody?