Przejdź do treści

Forum Co można zrobić z pigwy???

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Kilka lat temu posadziliśmy z mężem drzewko pigwy. W zeszłym roku były 3 owoce, które dodałam do jabłek. W tym roku owoców jest dużo więcej, tak na oko 3-4 kg. Mam pytanie: kiedy te owoce się zrywa? Niedługo zaczną się przymrozki i nie chciałabym, żeby im zaszkodziły, bo są śliczne zielono-żółte i pięknie pachną. Dziś zerwałam jedną i w środku pestki są już brązowe a to chyba oznacza, że już są dojrzałe...

I co z nich zrobić???

Dojrzałe owoce są całkiem żółte, ale prawdopodobnie dojrzeją po zerwaniu. Jeśli mają czarne pestki to wystarczy włożyć je do woreczka z jabłkiem i po 24 h powinny być całkiem dojrzałe.

Nalewka pigwowa to chyba najlepszy sposób na zatrzymanie tego cudownego zapachu, ale szczerze mówiąc soków ani innych zapraw z pigwy nigdy nie próbowałam. Tak że ja polecam na pewno nalewkę tmrc_emoticons.smile

Eluniu uwielbiam pigwę, moja Babcia zrobiła w tym roku dla mnie z niej nalewkę, bo rośnie przed jej domem, nalewka jest super więc polecam.

Moja mama robiła sok do herbaty, super sprawa, chyba widziałam taki na przepisowni niedawno tmrc_emoticons.lol

No i dżemik jest pyszny też robiła moja mama - już pisze z jakimi dodatkami - 1 kg owoców pigwy, 0,5 kg cukru, 50 g wody, sok z połowy cytryny - pigwę należy obrać ze skórki i wypestkować, pokroić i gotować aż zmięknie ze wszystkimi składnikami.

Drugi dżemik - pigwa z dodatkiem pomarańczy - 1 kg pigwy, 2 pomarańcze całe, sok z cytryny, 0,5 kg cukru, 50 ml wody, kardamon do smaku.

Konfitura z pigwy stanowi świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty.

Pigwa zawiera w sobie cukry i kwasy organiczne a także garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest bogata w witaminę C (zawiera jej więcej niż cytryna!), prowitaminę A, a także witaminy z grupy B. Owoce te zawierają mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Są zalecane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, jak również przy przeziębieniach z kaszlem. Wzmacniają również wątrobę i wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej.

Miłej pracy z pigwą tmrc_emoticons.party

Elu ja robiłam pigwę z jabłuszkami do ciasta.U nas nie jest znany ten owoc tmrc_emoticons.aw jestem oszołomiona wiedzą Magi tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.bigsmile   Czlowiek zdobywa wiedzę cale życie tmrc_emoticons.smile za każdy komentarz dziękuję tmrc_emoticons.love Pozdrawiam Serdecznie tmrc_emoticons.smile

Dziewczyny dziękuję każdej za szybką odpowiedź. Jeszcze dziś zerwę owoce i włożę do papierowej torby, żeby dojrzały na jutro. Z części zrobię sok a z miazgi dżem z jabłkami (a może z pomarańczami???-trudny wybór a owoców nie mam dużo  tmrc_emoticons.smile &nbsptmrc_emoticons.wink

Mam wielką chęć zrobić też nalewkę, będę wdzięczna za przepis. 

Grażynko ja też jestem wdzięczna za każdy komentarz, każdą dobrą radę  tmrc_emoticons.smile  To prawda, że każdy, kto tylko chce może zdobywać wiedzę do końca życia  tmrc_emoticons.lol  Tylko nie każdemu się chce  tmrc_emoticons.smile  Szczególnie jak jest młody, to mu się wydaje że wie wszystko co mu w życiu jest potrzebne.   tmrc_emoticons.smile  

Elu mam przepis na pigwówkę. Owoce - najlepiej 1 kg myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy jeszcze na pół, przekładamy do dużego słoja lub specjalnego gasiorka i zalewamy wódką lub spirytusem (litr wódki lub pół litra spirytusu) i odstawiamy na czas 3-4 tygodnie. Mieszamy od czasu do czasu, nastepnie zlewamy wódkę do osobnego słoja i zasypujemy owoce cukrem tak 3/4 kg, zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie żeby owoc puściły sok, mieszamy i przechowujemy w chlodnym miejscu. Po tym czasie dolewamy wczesniej zlaną wódkę i mieszamy i znowu odstawiamy najlepiej na czas 2 miesięcy, jak ktos wytrzyma, jak nie po 1 miesiąu można podkradać po malutkim kieliszeczku tmrc_emoticons.wink

Jak dodasz spirytus to na koniec trzeba dodać wody, bo może byc za mocne, ewentualnie jeszcze cukru jak ktos woli bardziej slodkie.

Jest jeszcze szybszy sposób na nalewkę - 1 kg owoców zasypujemy 1 kg cukru i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie, mieszamy, po tym okresie wlewamy 1 litr wódki lub spirytus i czekamy 4 tygodnie, mieszając od czasu do czasu.

Potem nalewkę zlewamy do butelek, można robić to przez gazę, wtedy bedzie nalewnka krystalicznie czysta, ale u nas po prostu ja przelewa do butelek. Jest pyszna tmrc_emoticons.lol

Dzięki Magi  tmrc_emoticons.smile  Jutro biorę się za przerabianie pigwy  tmrc_emoticons.smile  i to własnej!!! Ale się cieszę  tmrc_emoticons.smile  

Magi, alez Ty jesteś znawczyni pigwy. Powiedz mi, czy jej owoce sa bardzo twarde i w kształcie gruszki? Chyba takie miałam w ubiegłym roku i zrobiłam z nich gęsty syrop, a przepis gdzieś miałam z internetu. Twoja nalewka jest kusząca. Tylko muszę zdobyć te pigwę. tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love

Tak Gabi, owoce pigwy są żóltawe, twarde, takie w kształcie gruszki - słyszałam też nazwę pomidorowa cytrynka tmrc_emoticons.smile moi rodzice od lat ją wykorzystują i dziadkowie też robili z niej różne cuda tmrc_emoticons.lol mi osobiście najlepiej smakuję nalewka tmrc_emoticons.smile a sok jest dobry do herbaty tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol działajcie kochane - u mnie nie ma w tym roku pigwy (nie znalazłam jej ani na bazarku ani w warzywniaku) ale bedę miała nalewkę od Babuni tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.party chyba sobie ją zasadzę na balkonie tmrc_emoticons.crazy

o tak, naleweczka z pigwy jest reweacyjna. polecam dodać odrobinę wanilii i cynamonu. już się rozglądam gdzie tu od kogo nadobyć w tym roku pigwę, żeby znów nastawić nalewkę tmrc_emoticons.smile

Ja z pigwy robię dżemik a jak mi zostanie jakiś owoc to dodaję do herbaty zamiast cytryny tmrc_emoticons.smile . Nalewkę robi mój teść i faktycznie jest pyszna - tu warto wspomnieć iż nalewka nie nadaje się dla osób z nadciśnieniem tmrc_emoticons.puzzled ponieważ w połączeniu z alkoholem uwalniane są garbniki owoca, które podnoszą ciśnienie.

I jak tam Eluniu zrobiłaś już naleweczkę i dzemiki ???? tmrc_emoticons.lol

Dziewczyny jeszcze raz dziękuję za pomysły, przepisy i inspiracje  tmrc_emoticons.smile  Pigwa poleżała zerwana prawie tydzień, dobrze dojrzała i mogłam ją przerobić. Okazało się, że tegoroczne zbiory to aż 5,600g!!! Bardzo się ucieszyłam, że tyle i że będę mogła wykorzystać Wasze przepisy  tmrc_emoticons.smile  

Naleweczka dojrzewa (zrobiłam wersję z miodem lipowym, skórką pomarańczową, rumem i korzeniem arcydzięgla) i czeka do Świąt  tmrc_emoticons.smile  (dobrze schowana  tmrc_emoticons.lol ) Zrobiłam też sok a z pozostałego miąższu dżemiki z dodatkiem pomarańczy i kardamonu. Część rozdałam już na prezenty, wszystkim bardzo takie połączenie smakuje  tmrc_emoticons.smile  Kilka owoców leży w kuchni jako dekoracja, ale ją też wykorzystam, chyba dołożę do jabłek. Na targu była u nas pigwa po 20 zł za kilogram!!! 

Pozdrawiam serdecznie  tmrc_emoticons.love    tmrc_emoticons.love    tmrc_emoticons.love   

tmrc_emoticons.cooking_1 Elu BRAWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love życzę owocnej pracy i wytrwania w pozostałej "dzialalności" i wracaj do nas.Buziaczki

No Elu super tmrc_emoticons.lol pigwa się sprawdziła tmrc_emoticons.smile a u nas nie było pigwy niestety, bo bym kupiła chociaż na nalewkę, ale moja Mamcia dokupiła krzaczki i zasadziła więc jest nadzieja, ze bedziemy miały pigwę w duzych ilościach heheheh tmrc_emoticons.lol pozdrowionka tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol

Ja tu chcialam zaproponowac ususzenie pigwy i dodawanie do herbaty ale widze ze tu juz alkohol sie rozlewa tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.smile  oczywiscie herbata wlasnorecznie uzbierana, lipa, pokrzywa,mieta, jarzebina, skrzyp, glog.. polecam bo smacznie i zdrowo tmrc_emoticons.wink