Forum Szukam przepisu na drinka BOMBARDIO"/czy jakoś tak/



10 odpowiedzi | Ostatni wpis

zafira wrote:

Dzięki dziewczyny.!!

Mixi mam pytanie,Na jaki czas nastawić TM żeby podgrzał do 70 C I,myślałam też o obrotach 1.dobrze?Jak zrobie ajerkoniak na pewno zrobie bombardio.Gabi robiłaś już drinka?smakował?

 

Na ok. 7min, ewentualnie, jak zobaczysz, ze nie doszla temp., przedluzysz o kilka sek...... Szybciutko, od razu, pòki naczynie gorace....  Pozdrawiam Smile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Ops, przegapilam.... Shock :O  Chodzi o napòj alkoholowy koktajl zw. BOMBARDINO :)  Typowy , gdzie sie jezdzi na nartach, w celu rozgrzania sie. Pewnego razu jeden barman dla rozgrzania klientòw, wymyslil sobie ta mieszanke, goraca, poczestowal nia jednego klienta. Poniewaz byla mocna i w mig rozgrzala, klient krzyknal - Ale bombarda !!! ( w sensie, ale bomba). Barman nie zastanawial sie dlugo, i nazwal napòj BOMBARDINO BigsmileBigsmileBigsmile   I to taka historia Smile

Oto koktajl:

1/3 likieru VOV, jajecznego ( jest w moich przepisach)

1/3 mleka

1/3 brandy ( ew. Whisky)

+ bita smietana i kakao do dekoracji

Nie robilam koktajlu w TM, wiec dokladnie nie umiem powiedziec, ale proces jest taki: podgrzac VOV prawie do zagotowania, dodac gorace mleko, tez podgrzane prawie do zagotowania, dodac brandy, o temp. pokojowej ( nie moze byc zimna). Wymieszac delikatnie wszystko, wlozyc do pucharkòw o ksztalcie bomby. Udekorowac hijnie bita smietana i kakao.  Inna versja jest i z kawa.

Jak wypròbuje w TM, to dam znac, a moze w miedzyczasie ktos inny juz zrobi SmileSmile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Love Jeszcze nie robiłąm tego drinka bo nie mam zrobionego jeszcze ajerkoniaku. Myslę, że w niedługim czsie go zrobię. Musi nieźle szumieć w głowie! Ajerkoniak z alkoholem plus whiski, no, no...

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Dzięki dziewczyny.!!

Mixi mam pytanie,Na jaki czas nastawić TM żeby podgrzał do 70 C I,myślałam też o obrotach 1.dobrze?Jak zrobie ajerkoniak na pewno zrobie bombardio.Gabi robiłaś już drinka?smakował?

 

pozdrawiam Monika


Love Mixi, ale super!  Nie mam ajerkoniaku, ale jak zrobię to wypróbuję Twoją propozycje.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Bombardino składa się z ajerkoniaku, whisky (brandy lub rum), bitej śmietany, niekiedy z dodatkiem czekolady lub wiórków kokosowych, kawy.

Nie mamy gotowego przepisu, ale może moje wskazówki zainspirują do jego stworzenia.

Ajerkoniak, whisky i bita śmietana odpowiednio w takiej samej ilości.

Ajerkoniak i whisky podgrzać do 70 stopni (TM) i przelać do szklanki. Dodać bitą śmietanę i dodatki w/w.

http://www.przepisownia.pl/przepisy/12395/likier-jajeczny.html

Bita Śmietana

500  g śmietany kremówki, 30%, schłodzonej

Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę i ubijać ok. 1 min/obr. 4 do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (należy obserwować stopień ubicia śmietany, w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania).

 

Pozdrawiam Mixi


Party Myślę, że tutaj pomoże nam Veronika. Ona jest znawczynią włoskiej kuchni. Poczekamy, może się zgłosi do pomocy.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Witam.:) Piłam pysznego drinka we Włoszek,korzystałam wtedy z uroków zimy.Nazywał się chyba bombardio.Podawany był na ciepło z bitą śmietaną,był żółty coś na kształt naszego adwokata.Szukam przepisu na ten drink.Byłabym wdzięczna za przepis: Party

pozdrawiam Monika