Forum Przyprawa Maggi


Edytowane przez: ilowil na 23.10.2012 - 16:28

17 odpowiedzi | Ostatni wpis

Niekoniecznie jestem fanką tej przyprawy Kiedyś ją lubiłam, dodawałam ją częściej. Potem jednak zaczęłam interesować się tematyką zdrowego odżywiania się oraz wczytałam się w skład. Wiem, ze niewielkie ilości nikomu nie zaszkodzą, wole jednak dmuchać na zimne oraz wybieram zdrowsze przyprawy bez dodatków składników takich jak wzmacniacze smaku ( np słynny glutaminian sodu).

Jeśli szukacie zdrowych dodatków do codziennego gotowania polecam zerknąć sobie na stronę Planteon
https://planteon.pl

Można kupić tam przyprawy z certyfikowanych upraw i bez szkodliwych dodatków.


Musze przyznac ze ja nie za bardzo przypadam za maggi jako przyprawa...do czego najczesciej jej uzywacie? Do zupy lub moze do tataru?


Ponownie podbiję temat, może ktoś znalazł rozwiązanie? Smile


Małgosiu, dziękuję. Bigsmile Napisz jak "wyszła" Twoja  przyprawa. Wink

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Witam .

Siedem  do jednego czyli 700  g lubczyku i 100 g soli, te same proporcje sa przy robieniu pasty z pietruszki , koperku, a komu za duzo to bierze 350 "zieleniny" i 50g soli. Wink


Super Małgosiu (kirsche63).  Może po swoim eksperymencie podasz  dokładniejsze proporcje lubczyku i soli?  Bigsmile Czy to jest 700g lubczyku i 100g soli? Puzzled To chyba sporo wychodzi tej przyprawy?

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


No  i  znalazlam taki  przepis  Bigsmile nie w plynie ale jako pasta

 

prosze przepis tu wagowo ok 7 czesci listkow lubczyku na 1 czesc soli (proponowalabym nie ta najtansza z chemia) lubczyk rozdrabniasz na paste w malakserze ( ja zastapie oczywiscie TM) potem dodajesz sol i mieszasz tak dlugo az sie rozpusci. po czym pakujesz w  sloiczki, zakrecasz i trzymasz w chlodnym miejscu. podobno w lodowce mozna przechowywac przez rok. 


Mam lubczyk w ogrodzie,ale nigdy nie wpadlam na taki pomysl ,aby zrobić z niego maggi Shock

Dobra podpowiedz,w tym roku spróbuję,dam soli jak do ogórków kiszonych 1 łyżka na 1 litr wody-metodą prób i błędow

pozdrawiam


Witam serdecznie.

 

Czy ktos robil  za pomoca TM  Maggi  i moze podzielic sie doswiadczeniami oraz podac proporcje?

Cooking  1


Przyznaję się bez bicia, że o tym przepisie zapomnialam. PuzzledBigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


czy udało się komuś zrobić??


Jeszcze raz bardzo dziękuję Smile Będę eksperymentować :P


Wink Nie mam pojęcia, nie zastanawialam się jeszcze nad tym bo nie mam lubczyku. Trzeba eksperymentować.Spróbuję ze szklanką wody  i 1 łyżką soli.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Dziękuję bardzo za odpowiedź :)A w jakich proporcjach planuje Pani dać lubczyk, wodę i sól?


Znalazłam w internecie chyba taki sam  przepis:

Lubczyk zmiksować, zalać mocno słoną wodą z odrobiną octu i niech się moczy. Najpierw woda jest żółta, potem zielon, potem brązowieje i jest maggi.

Myślę, że przechowywana w lodówce się nie zepsuje. Wszak sól jest doskonałym konserwantem. Trzeba eksperymentować. Ja tez spróbuję jak kupię lubczyk.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Witam  Bigsmile Czy znacie przepis na przyprawę Maggi?  Szukałam w Internecie, ale niestety nic konkretnego nie znalazłam. Wyszperałam jedynie, żeby posiekany lubczyk zalać wodą z solą i odrobiną octu i przechowywać w lodówce. Ale czy to się nie zepsuje? Czy to przecedzić czy ma stać tak razem z lubczykiem? I czy taki lubczyk będzie już miał smak Maggi?

Bardzo proszę o pomoc, bo chciałabym się pozbyć już tych "witaminek" E  Puzzled