Forum OLEJ LNIANY :-)

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:
Edytowane przez: magi1 na 05.10.2012 - 12:23

25 odpowiedzi | Ostatni wpis

Ja nie wyczułam bardzo specyficznego smaku w tym oleju. moim zdaniem byl nawet dośc delikatny. Dla mnie idealnie nadaje się do sałatek albo właśnie do dań z kasz Smile Nie warto szukac dla niego innych zastosowań póki się go nie spróbuje


Hej,

Powiedzcie proszę - zastanawiam się nad zastosowaniem olejku lnianego na skórę głowy i włosy. Czy przy takim olejowaniu włosów - trzeba go zmywać, czy może pozostać na włosach?

Do tej pory stosowałam maseczkę z siemienia lnianego (https://www.zadbanewlosy.pl/siemie-lniane-na-wlosy-maseczka-plukanka-czy-koktajl/) - działa super, ale jest z tym trochę roboty.

Przeczytałam te wszystkie właściwości oleju lnianego i zastanawiam się czy nie włączyć go do diety, ale obawiam się jego smaku. Da radę go w jakiś sposób "przemycić" w daniach?

Pozdrawiam Smile


Jeśli olej nie smakuje, to przeważnie jest to wina tego, że jest za stary, czyli zjełczały - jego okres przydatności spożycia to około 3 tygodni, po tym czasie jest już utleniony. Źle na niego działa i światło i temperatura a proces jełczenia zapoczątkowany nawet krótkim naświetleniem lub podgrzaniem powyżej kilku stopni Celsjusza jest kontynuowany aż do całkowitego popsucia oleju. W dobrych sklepach, latem, butelka z olejem jest pakowana w styropianowy pojemnik po to, żeby nie inicjować tej reakcji.

Oprócz tego zdarzają się oleje do których dodano witaminę E - jak myślę: syntetyczną - która spowalnia proces utleniania, olej ma wtedy trzymiesięczny okres przydatności do spożycia i inaczej smakuje niż świeży.


Olej lniany to jedyny olej, który idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Moim zdaniem to połączenie jest rewelacyjne.


WITAM

Mam kupony rabatowe do rozdania z Zielonego Nurtu SPRAWDZONE:)

POLECAM!! Można kupić różnego rodzaju oleje za dobrą cenę!!!!! Kod M0142404 o wartości 20 zł upoważniający do zniżki przy zakupach w sklepie internetowym Zielony Nurt (http://zielonynurt.pl/pl/index ) Kody są ograniczone ilościowo. Dostępnych jest 100 kodów. Tylko pierwszych 100 klientów ma możliwość skorzystania z promocyjnego kodu. Jednemu klientowi przysługuje jeden kod. W przypadku wykorzystania dostępnych kodów kolejne wpisywane kody nie będą aktywne!!!

Kto pierwszy ten lepszy.. Pozdrawiam Marta:)


W mojej rodzinie, która pochodzi z wielkopolski daniem "piątkowym", którzy wszyscy uwielbiają są tzw. "pyry z olejem". Jest to odmiana pyry z gzikiem, czyli gotowane w mundurkach ziemniaki, twaróg ze śmietaną, pokrojona drobniutko cebulka, wszystko dobrze doprawione pieprzem i solą i polane olejem lnianym, po który w czwartek szło się do miejscowej olejarni :). Może taka forma jest warta wypróbowania? na pewno jakieś urozmaicenie Smile

 


Jeszcze dla przypomnienia - zwracajmy uwagę gdzie kupujemy! Jak widzę olej lniany stojący na półce w markecie przy oknie (światło i wysoka temperatura) to szkoda naszych pieniędzy i trudu...

 

 

 

 


Od kilku dni piję olej lniany "Budwigowy"- smak dla mnie jest trudny do przyjęcia. Wg dr Budwig olej ten dla lepszej przyswajalnosci, i aby nie obciążać zbytnio wątroby i innych organów, powinno łączyć się z chudym białym serem w blenderze (TM jest do tego idealny) i wten sposób spożywać.

Osobiście łączę z jogurtem, bo łatwiej przełknąć Smile Aby złagodzić smak, spożywam posypany czubrycą lub pietruszką. Smaczne (a raczej zjadlwe Smile ) jest też połączenie na słodko- z kardamonem, cynamonem i odrobiną miodu.

Myślę, że warto zrobić taką kurację choćby przez kilka tygodni, aby uzupełnić niedobory Omega 3-6 -9:)

 


A dla mnie nie jest taki zly - sa dwa rodzaje siemienia lnianego i smak oleju wlasnie zalezy od ziarna. Nie wiem jak to bedzie po polsku ale ja najbardziej lubie olej z golden seeds (to takie jasne siemie), jest duzo lagodniejszy w smaku i jak sobie wycisne to polowe zjadam z chlebkiem jako tzw. maczanke, reszte dodaje do salatek, albo polewam ziemniaki po ugotowaniu mezowi (moj maz nie moze zyc bez tluszczu na ziemniakach :(  )


Wiem, że nie należy go używać do smażenia, tylko nasurowo. Magi  ma fajne rady. Ja dodaję też do surówek. Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Haniu polecam zebys sobie zrobila papke z twarozku - twarozek ale chudy rozgniec widelcem, wlej olej lyzke albo dwie i dodaj ogorka zielonego, rzodkiewke, przyprawy ulubione lub wersja na slodko z miodem lub dzemikiem, ale mniej wyczuwalny smak oleju jest w wersji na slono :D mozna dodawac takze do potraw juz ugotowanych sosow, surowek. Bo olej w czystej postaci jest obrzydliwy w smaku :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


:DSmak oleju jest obrzydliwy Shock czy wiecie jak go zrobić zdatnym do picia? :D

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


No niestety do tego potrzebny jest sprzet - ja mam wolnoobrotowa wyciskarke do sokow plus przystawke do wyciskania oleju Wink


Kasiu, a jak się to robi?  Shock

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Najlepszy jest wyciskany wlasnorecznie w domu Love


Dziekuję Gabi za linka, poczytam z przyjemnością :D bardzo się interesuję takimi rzeczami Smile ostatnio mój mąż kupił sobie czysty 100% sok z aronii i go pije, jest bardzo dobry dla osób z problemem nadciśnienia a on ma wysokie i od kilku lat bierze leki, ja go nie pije bo mam z kolei bardzo niskie ciśnienie. Smile myślę, że ten wątek stanie się tematem zdrowego trybu życia i sposobów na zdrowie :D słyszałam jeszcze o soku z granatu ale się nigdzie z nim nie spotkałam, muszę poszukać - bo jest bardzo dobry na pękające naczynka i dla osób które mają problemy z krążeniem.

Moja koleżanka pije olej z ostopestu jest podobno rewelacyjny dla osób mających problemy z żółądkiem Smile

Fajnie, że temat się rozwija, czekamy na dalsze sposoby Love

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Tak, olej lniany ma te wszystkie właściwości , o których piszesz  Magi. moja teściowa go piła przez jakis czas (ma zwyrodnienie stawów kolanowych),  ale rewelacji żadnych nie zauważyła. To tak zawsze jest: jednemu coś pomaga, innemu niekoniecznie. Ja teraz zrobiłam  na bazie oleju lnianego - olej żywokostowy, na kręgosłup i stawy. Przepis wzięłam od Stefanii Korżawskiej (www.stefaniakorzawska.pl),  ale podobny też podawała nasza Ela. Będę stosować  ja i moja teściowa  (na stawy kolanowe) i zobaczę jakie będa efekty.  Fajnie , że wywołałaś temat. Love Medycyna ludowa ma  wiele sprawdzonych sposobów na leczenie różnych schorzeń, a Stefania Korżawska  wyszukała wiele z nich i dzieli się swoimi doświadczeniami. Warto wejść na jej stronę. Spróbujcie, potem dajcie swoje oceny. Będzie ciekawie. Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Dzięki Niusiu :D Love

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Super opracowanie Magi Smile jako że zawodowo zajmuję się roślinami z których pozyskuje się olej wtrącę swoje 3 grosze Wink

Nie wiem czy wiecie, ale kosmetyki używane w zakładach fryzjerskich do spryskiwania włosów (po których są takie mięciutkie i pachnące) zawierają olej lniany Smile

Polecam picie oleju lnianego, są jednak 2 ważne zasady: zawsze na surowo, chronić przed utlenianiem (ograniczony dostęp światła, powietrza i niska temperatura przechowywania).

Bigsmile


Smile Marzenko dziekuję Love   każda wiadomość jest ważna i jestem wdzięczna że dzielimy się swoimi doświadczeniami Love Love


No właśnie Grażynko ten olej w smaku jest taki sobie, ale dodany do sałatki lub zmieszany z twarożkiem jest zupełnie inny Smile jedna z moim znajomych miesza go z wodą i cytryna i pije Smile pewnie każdy ma jakiś sposób Smile

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Marzenko słyszałam o dobrych właściwościach oleju lnianego,dużo osób z mojego otoczenia go pije, mi osobiście olej nie smakuje :(  ale może w sałatce będzie dobry ;)  ja swego czasu chorowalam na suchośc w gardle,wysychała mi śluzówka i zaproponowano mi picie oleju lnianego ( to bylo ok 15 lat temu) ,może teraz ten olej ma inny smak, bo to też zależy jaka firma produkuje ;)  Marzenko dziękuję za tak szeroki opis walorów oleju lnianego Love Love Love :D Bigsmile Smile


Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mogą prowadzić do chorób cywilizacyjnych takich jak, miażdżyca naczyń krwionośnych, zawał serca, nowotwory, a także schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. U dzieci z brakiem odpowiedniej podaży NNKT często spotyka się problemy z koncentracją, zaburzenia czynności ruchowych, nieprawidłowości behawioralne, zahamowanie wzrostu, rozwoju, a także dysleksję. Powstają one na bazie niewłaściwego rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza synaps nerwowych w korze mózgowej człowieka. Niedobór kwasów tłuszczowych prowadzi także do zaburzeń widzenia, bólów mięśni, powolnego procesu gojenia ran i regeneracji tkanek, a także spadku odporności, a co za tym idzie częstych infekcji grzybiczych. Wpływa bardzo niekorzystnie na skórę prowadząc do jej nadmiernego wysuszania lub/i łojotoku, świądu, łuszczenia się, pękania pięt. Znacznie osłabia włosy i paznokcie, może powodować zespół suchego oka. Jest jedną z przyczyn rozwoju chorób opartych na autoagresji organizmu, jak toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów czy atopowe zapalenie skóry. Może prowadzić do sukcesywnego pogarszania nastroju, nerwic i depresji. Niedobór kwasów z grupy omega-3 a zwiększona podaż omaga-6 jest bezpośrednią przyczyna otyłości i zaburzeń łaknienia.

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Dziewczyny i chłopaki Wink postanowiłam załozyć nowy temacik, ponieważ ostatnio w moim bliskim gronie rodzinnym i znajomym pojawił sie temat oleju lnianego. Wiele z posród moich znajomych go pije już od jakiegoś czasu i jest nim zachwycona, poczytałam i posluchałam na jego temat opinii i wiecie co myślę, że jest bomba Bigsmile postanowiłam go kupić i spróbować na całej mojej rodzinie :D jestem ciekawa jak będzie działał Smile wiele osób jest nim zachwycona, pomaga w odporności, jest dobry dla dzieci i młodzieży, zwłaszcza tej która się dużo uczy, jest super dla mężczyzn i dla kobiet :D poczytajcie w wolnej chwili :DA może ktos już go pije i podzieli się z nami swoimi spostrzeżeniami na jego temat :DMiłej lektury :D   OLEJ LNIANY I JEGO WŁAŚCIWOŚCIHistoria uprawy lnu i pozyskiwania z niego drogocennych składników sięga czasów Orientu. Pierwsze udokumentowane doniesienia o leczniczych właściwościach lnu datowane są na czasy Greków i Rzymian około 650 lat p.n.e. Hipokrates w V wieku p.n.e. zalecał stosowanie lnu w przypadku zapalenia błon śluzowych, w bólach podbrzusza czy biegunce. Mahatma Gandhi zauważył: "Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem".

Olej lniany zimno tłoczony otrzymywany jest jako produkt o żółtawym zabarwieniu, specyficznym zapachu i lekko orzechowym smaku poprzez tłoczenie metodą "na zimno" dojrzałych nasion lnu (łac. Semen Lini).Metoda tłoczenia "na zimno" polega na produkcji oleju w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni Celsjusza, dzięki czemu składniki oleju (głównie wrażliwe na temperaturę nienasycone kwasy tłuszczowe) zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne. Lecznicze i zdrowotne właściwości oleju lnianego są wynikiem zawartych w nim bioaktywnych związków, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych i lignanów.

Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony wysokolinolenowy nie jest dostępny w sklepach spożywczych ze względu na nietrwałość kwasu tłuszczowego z rodziny omega-3.Kwasy te ulegają pod wpływem światła, powietrza i wysokiej temperatury bardzo szybkiemu procesowi utleniania. Muszą zatem być przechowywane w warunkach chłodniczych bez dostępu światła i powietrza.Oleje lniane, które są rozprowadzane przez sklepy mają niską zawartość kwasów omega-3 (tzw. "niskolinolenowe") dzięki czemu olej jest mniej podatny na utlenianie i bardziej trwały.

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla: - tkanki mózgowej,- syntezy hormonów,- każdej komórki organizmu.Szerzej o kwasach omega-3 i ich znaczeniu dla naszego organizmu jest mowa w części zatytułowanej NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (NNKT).

Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. Na 1 litr oleju ponad 50% jego składu to kwasy omega-3.Skład 1 litra (1000 ml) oleju lnianego stanowią następujące NNKT:- kwas alfa-linolenowy(ALA) (omega-3) - ponad 500 ml- kwas linolowy(LA) (omega-6) - około 150 ml- kwas oleinowy(O) (omega-9) - około 170 mloraz nasycone kwasy tłuszczowe - około 100 ml

Działanie oleju lnianego obejmuje następujące obszary organizmu:

CIĄŻA:

Matka musi zaspokoić zapotrzebowanie organizmu płodu na NNKT, ponieważ nie jest ono w stanie samodzielnie ich syntetyzować.Właściwa proporcja między spożyciem kwasów omega-3 i omega-6 zabezpiecza przed przedwczesnym porodem. Niedobór tych kwasów powoduje zmiany w składzie błon komórkowych mózgu i siatkówki oka.Kobiece mleko jest bardzo bogatym źródłem kwasów EPA i DHA, które są konieczne m.in. do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego rozwijającego się dziecka. Oczywiście poziom tych kwasów zależy od spożywanych przez nią pokarmów.Przy niedoborach NNKT zaobserwowano zmiany skórne, mniejszą odporność na infekcje oraz gorszy rozwój fizyczny. Stwierdzono, że u dzieci kobiet, które uzupełniały swoją dietę w ciąży kwasami omega-3 (pasta wg dr Budwig) poziom inteligencji w stosunku do innych swoich rówieśników jest wyższy aż o 19%

ZDROWIE DZIECI I MŁODZIEŻY:

Niezbędny u uczących się dzieci, albowiem do prawidłowego rozwoju neuronów konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów omega-3Zapobiega i wspomaga leczenie nadpobudliwości dziecięcej (zespół ADHD)Wspomaga równowagę hormonalną (trądzik)

ZDROWIE KOBIET:

Poprzez zawartość wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6 oraz fitoestrogenów (lignany) olej lniany może korzystnie wpływać na cykl miesiączkowy regulując proporcje hormonów w organizmie. Taka regulacja przyczynia się do złagodzenia wielu objawów związanych z miesiączkowaniem: przedmiesiączkowe bóle głowy, depresje, bóle podbrzusza, drażliwość i obrzęki. Łagodzi objawy menopauzy i wspomaga czynności macicy, przez co może być stosowany w leczeniu bezpłodności.

ZDROWIE MĘŻCZYZN:

Olej lniany korzystnie działa na organizm mężczyzny. Stosowany jest pomocniczo przy leczeniu bezpłodności i w schorzeniach prostaty.

ZDROWIE PSYCHICZNE:

Wspomaga leczenie depresji. Z omega-3 produkowane są bowiem hormony szczęścia, tj. serotonina i dopomina.

SPORTOWCY:

Przekształca składniki pokarmowe na energięWspomaga wzrost mięśni oraz redukcję tkanki tłuszczowejBierze udział w transporcie tlenu, produkcji hemoglobiny przez co zwiększa wydolność oraz wytrzymałość.Znacząco skraca czas regeneracji, ponieważ krew jest w stanie przenosić więcej życiodajnego tlenu do komórek mięśniowych oraz umożliwia naszym komórkom łatwiejsze absorbowanie składników pokarmowych tak bardzo potrzebnych do szybkiej regeneracji.

UKŁAD TRAWIENNY:

Szczególny skład oleju lnianego wspomaga procesy trawienne, aktywizuje przemianę materii, co może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet powodować ich rozpuszczanie.Wzmacnia regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy).

UKŁAD NERWOWY:

Olej lniany stosuje się jako skuteczny środek przy występowaniu drętwienia i mrowienia kończyn. Pomaga również w przypadku postępujących schorzeń mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę.Kwas alfa-linolenowy(ALA) jest podstawowym źródłem kwasu DHA będącego bardzo ważnym składnikiem mózgu. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych.

UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY:

Kwas alfa-linolenowy obniża poziom trójglicerydów i "złego cholesterolu", hamuje agregację i adhezję płytek krwi.Kwasy z grupy omega-3 powodują wzrost poziomu tzw. "dobrego cholesterolu". Dzięki temu olej lniany skutecznie przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej.Zakończone niedawno pięcioletnie badania wskazują, że skutecznie zapobiegają one powtórnemu zawałowi serca oraz działają antyarytmicznie.Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym są prekursorami do syntezy prostacyklin wpływających na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego.Spożywanie oleju lnianego zmniejsza ryzyko zgonu po przebytym zawale i ryzyko nagłej śmierci w wyniku zatrzymania krążenia.Obniżają liczbę zgonów z powodu chorób układu krążenia o około 30%

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE CHORÓB NOWOTWOROWYCH: STANY ZAPALNE:

Badania laboratoryjne wykazały także, że kwasy omega-3 mogą zahamować raka piersi, a także zapobiegać rozwojowi nowotworów w innych organach.Umożliwia wytwarzanie w organizmie przeciwzapalnych prostaglandyn serii 1 i 3. Niski poziom tych związków jest jednym z głównych powodów występowania różnego rodzaju przewlekłych stanów zapalnych, w tym zapalenia stawów, zapalenia okrężnicy, jelita grubego itd.Składniki oleju lnianego zmniejszają ryzyko raka prostaty. Badania przeprowadzone wśród pacjentów chorych na raka prostaty, którzy stosowali w diecie olej lniany przez około 5 tygodni wykazały spowolnione tempo podziałów komórek nowotworowych oraz wzrost szybkości ich obumierania.Zawarte w oleju lignany wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

NADWAGA I OTYŁOŚĆ:

Olej lniany pomaga przywrócić równowagę hormonalną i zmienione proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie.Zawarta o oleju omega-3 może wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamować powstawanie nowej. Wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.

IMMUNOLOGIA:

Składniki oleju wzmacniają układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, aktywizują podziały komórkowe.

SKÓRA, WŁOSY, PAZNOKCIE:

Ze względu na swoje dobroczynne właściwości olej lniany bywa używany w leczniczym masażu skóry, odżywiając ją i nadając jej elastyczność.Niedobór NNKT jest związany z występowanie różnego rodzaju chorób skóry, w tym m.in. egzemy i łuszczycy.Polecany dla skór suchych z objawami łuszczenia, mało elastycznych, szorstkich.Kwasy omega-3 aktywizują procesy likwidujące zgubne skutki nadmiernej ekspozycji na promienie UV na komórki naskórka (suchość, akantoza).Udowodniono też, że bez kwasów omega-3 poddana działaniu czynników agresywnych (WR, mydło, warunki atmosferyczne, itd.) warstwa rogowa skóry nie jest w stanie utrzymać odpowiedniego stopnia nawilżenia.W przypadku skór tłustych odpowiedni procent kwasu alfa-linolenowego gwarantuje właściwą płynność łoju skórnego i jego równomierne rozprowadzanie na powierzchni naskórka. Nie dochodzi wówczas do zaczopowania ujść gruczołów łojowych i powstawania zaskórników.Lignany zawarte w oleju lnianym hamują aktywność 5-alfa-reduktazy, enzymu uczestniczącego w przekształcaniu testosteronu do dihydrotestosteronu, który powoduje łysienie u mężczyzn.

ZDROWIE ZWIERZĄT:

W diecie psów i kotów regularne stosowanie oleju lnianego zapobiega matowieniu sierści i różnym chorobom skóry w tym łupieżowi, łojotokowi, linieniu oraz prosówkowym zmianom skóry jak również skutecznie wspomagają leczenie w/w chorób.Olej lniany jest cennym składnikiem pod względem energetycznym w końskiej diecie.Ma też dobroczynny wpływ na przemianę materii, jak również na sierść.

Olej lniany spożywa się wyłącznie na zimno, nie wolno go podgrzewać ani używać do smażenia, bowiem traci wówczas wszystkie właściwości. W profilaktyce powinno się jeść do 4 łyżki stołowe oleju dziennie, ale można dodawać go w dowolnych ilościach do wszelkich zimnych potraw: sałatek, kasz, surówek, dresingów, past kanapkowych, past serowych. Przyjmuje się, że osoba dorosła powinna spożywać 1 g oleju na kilogram masy ciała. Dobrze wchłania się w postaci emulsji, jako składnik majonezów lub sosów. Do zup czy ziemniaków może być użyty tylko po zakończeniu obróbki cieplnej pożywienia.

Ja zaczynam go pić od dzisiaj :D tzn nie w czystej postaci, ale jako dodatek do sałatek, do twarożku, do past wtedy jest lepiej wchłaniany i przyswajalny :D  

 

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile