Witam, mam nadzieję, iż piszę we właściwym dziale... Otóż źle zmueliłam sobie ziarna pszenicy (2min./obr.10)-za grubo. Zrobiłam z tego bułki pszenne, które po prostu chrupią pod zębami. Jeść się nie da:/ Mogę zmielić je na bułkę tartą, gdy będą czerstwe? Jeśli tak, to ile obrotów i w jakim czasie? Proszę o pomoc.
Forum Jak uratować bułki pszenne???
Mamo Karoliny, gratuluję ślicznego Bobaska
A bułki pokrój w plastry, wysusz w piekarniku i jak już całkowicie wystygną, to połam je na kawałki i zmiel w TM na drobno zmieloną tartą bvułkę, żeby nie było problemu przy jedzeniu schabowego
Tak normalnie to ja mielę czerstwe pieczywo kilka sekund 5-8 na obrotach 6-7, i wtedy jest taka gubsza.
A Tobie radzę 20-30 s / obr.8. I pamiętaj, że tego czestwego pieczywa wkładamy nie więcej jak połowę
"tinymce_custom_buttons.locked" bo gdy będzie więcej, to noże zaczną się zacinać
Będzie nam miło, gdy podasz swoje imię i może skąd jesteś, jak długo masz TM i co w nim lubisz robić?
A następnym razem, przy mieleniu ziarna pszenicy pamiętaj, że jednorazowo wsypujemy do naczynia 250-300 g ziarna i wtedy wystarczy zmielić 1 min / obr.10
Jak masz więcej ziarna, to po prostu powtarzaj czynność, aż zmielisz wszystko
Pozdrawiam serdecznie, Ela z Mazowsza
Pani Elu, bardzo dziękuję. Jutro z tym będę działać. Jeśli chodzi o thermomix, jestem zupełną świeżynką. Mam go raptem dwa tygodnie, ale od tego czasu non stop chodzi
) Agnieszka, Nowy Sącz
Tak trzymac Agnieszko.
Na naszym Forum zawsze znajdziesz wsparcie. Proponuję też zajrzeć do tematu S.O.S. dla Nowicjuszy. Tam jest mnóstwo porad, które bardzo się przydają w początkowej fazie użytkowania TM.
Potem już tylko na nasze forumowe pogaduszki o wszytkim i oczywiście publikacje swoich przepisów.
Witaj Agnieszko
Sliczną masz córeczkę
Pozdrawiam serdecznie
Grażyna ze Szczecina
Witaj Agnieszka masz cudownego bobaska
Dziękuję
Córcia jest pocieszna i to dzięki niej TM zagościł u mnie
Testujemy przepisy dla najmłodszych. Zjada bardzo ładnie. Teraz marzy mi się dla niej pomidorowa z ryżem![]()
. Teraz marzy mi się dla niej pomidorowa z ryżem
Nic trudnego, przepis jest w "Radości Gotowania". Ta zupka jest bardzo dobra i wiem , że dzieci ja lubia. Dodaj tylko ugotowany wcześniej w koszyczku ryż (absolutnie nie z torebka foliowa) i jeszcze pogotuj. Dlatego proponuje ugotować ryż osobno, bo dla malucha lepiej jak jest dobrze rozgotowany. Namocz go pół godziny w wodzie, a potem gotuj w koszyczku 25 minut /temp.100st./obr.1. Oczywiście do naczynia wlewasz około 1 litr wody. Ryż wchłania dużo wody. Sprawdź po upływie tego czasu czy jest dostatecznie rozgotowany . Jeśli jeszcze nie, to sprawdź poziom wody w naczyniu bo mogła się wygotować i ewentualnie jej dolej, potem jeszcze pogotuj 10min. Powodzenia. Napisz jak się udała i jak smakowała zupka.