Tu jesteś:
4
Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Tortilla wieloziarnista
- 50 g ziaren słonecznika (łuskane)
- 50 g ziaren dyni (łuskane)
- 20 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczki ziaren ostropestu
- 250 g maki pszennej, typ 650
- 1/2 łyżeczki soli, drobnej
- 50 g oleju rzepakowego, (lub 3 łyżki smalcu)
- 150 g gorącej wody
-
6
1h 32min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis dla studenta Przyjęcie Urodziny Piknik Grill Gotowanie na co dzień Przystawka Starter Dodatek Śniadanie Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja Przekąska Wiosna Lato Jesień Zima Karnawał Sylwester Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Niedrogie Bez nabiału Bez jajek Smażenie Meksykańska
5
Przygotowanie
- W suchym naczyniu miksującym umieścić wszystkie ziarna - zemleć (20-30sek. | obr. 10).
- Otworzyć naczynie
"Blokada naczynia miksującego" . Zgarnąć z brzegów naczynia do środka i dodać pozostałe składniki. Wymieszać składniki (czas 10sek. | obr. 4). Wyrobić ciasto. (2 min. |
"Ciasto" Interwał). W razie potrzeby dodać trochę mąki.
- Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto, aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek jeżeli się spieszymy, już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)
- Rozdzielić ciasto na 10 części. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około 15-18 cm).
- Placki kolejno układać na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej na specjalnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu lub naleśnikarce).
- Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i pokryje się brązowymi plamkami z drugiej strony. Wtedy to jeszcze raz przewracamy ją i smażymy jeszcze 20 sek. Zdejmujemy z patelni i składamy w stosik.
Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni, aby tortille nie przypalały się. Tortille zbyt mocno wysmażone nie będą chciały się zwijać, będą się kruszyć.
Wysmażone tortille będą się zwijały łatwiej jeżeli zawiniemy je w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać przed zwijaniem.
Tak przygotowane tortille można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.
Szczególnie te, które przypiekły nam się mocniej można pokruszyć i wykorzystać jako chipsy do nabierania różnych dipów i sosów.
Przygotowanie ciasta na tortille
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
*) Aktualizacje przepisu na www.kielkismaku.pl
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam. Mam pytanie, czy zamiast mąki pszennej...
Witam. Mam pytanie, czy zamiast mąki pszennej próbował ktoś może użyć mąki pełnoziarnistej?