3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tortilla wieloziarnista


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Tortilla wieloziarnista

  • 50 g ziaren słonecznika (łuskane)
  • 50 g ziaren dyni (łuskane)
  • 20 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczki ziaren ostropestu
  • 250 g maki pszennej, typ 650
  • 1/2 łyżeczki soli, drobnej
  • 50 g oleju rzepakowego, (lub 3 łyżki smalcu)
  • 150 g gorącej wody
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na tortille
  1. W suchym naczyniu miksującym umieścić wszystkie ziarna - zemleć (20-30sek. | obr. 10).
  2. Otworzyć naczynieClosed lid. Zgarnąć z brzegów naczynia do środka i dodać pozostałe składniki. Wymieszać składniki (czas 10sek. | obr. 4). Wyrobić ciasto. (2 min. | Dough modeInterwał). W razie potrzeby dodać trochę mąki.
  3. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto, aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek jeżeli się spieszymy, już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)
  4. Rozdzielić ciasto na 10 części. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około 15-18 cm).
  5. Placki kolejno układać na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej na specjalnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu lub naleśnikarce).
  6. Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i pokryje się brązowymi plamkami z drugiej strony. Wtedy to jeszcze raz przewracamy ją i smażymy jeszcze 20 sek. Zdejmujemy z patelni i składamy w stosik.
    Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni, aby tortille nie przypalały się. Tortille zbyt mocno wysmażone nie będą chciały się zwijać, będą się kruszyć.

    Wysmażone tortille będą się zwijały łatwiej jeżeli zawiniemy je w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać przed zwijaniem.

    Tak przygotowane tortille można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.

    Szczególnie te, które przypiekły nam się mocniej można pokruszyć i wykorzystać jako chipsy do nabierania różnych dipów i sosów.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

*) Aktualizacje przepisu na www.kielkismaku.pl


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy