Składniki
1 litr/litra/litry/litrów
- 400 g słoninki świeżej
- 100 g boczku wędzonego, surowego
- 2 duże cebule, przekrojone na ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
-
6
2min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia włożyć pokrojoną na kawałki słoninę i boczek. Zmielić: 15sek/obr.8
2. Zmieloną zawartość gotować : 12 min /100st.C/ obr.3, ale po 5 minutach zwiększyć obroty na 4 i przez otwór wrzucić cebulę, czosnek i przyprawy.
3. Przelac do słoiczków lub kamiennych naczyń.
W trakcie gotowania, szczególnie przy obrotach 4 , thermomix może "tańczyć". Trzeba go pilnować. Szkoda, że nie mogę przekazać tego zapachu!
S M A C Z N E G O
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry, ja mieszam boczek surowy z boczkiem...
Bardzo dobry, ja mieszam boczek surowy z boczkiem wędzonym i skwarki robię tradycyjnie w kosteczkę i na patelni.
dosc dobry ale cos mi w nim brakuje
dosc dobry ale cos mi w nim brakuje....
idealny na majowke a jaki zapach pyszny
idealny na majowke ,a jaki zapach .... pyszny
Jak dla mnie Thermomix
Jak dla mnie Thermomix niestety przegrał ze smalcem. Jeśli zrobic wszystko wg tego przepisu, to mięso jest tylko uduszone w smalcu, czyli wychodzi nam z tego słoikowa kiełbasa. Trzeba to dać jeszcze na głeboką patelnię i przesmażyć aż woda z mięsa odparuje, a samo mieso nabierze rumieńców, wtedy dopiero mamy super smalec. Polecam dodać jeszcze jabłko ;-D
Pyszny, swój, natualny, brz
Pyszny, swój, natualny, brz ulepszaczy
"przetoka" wspaniała dziekuje
"przetoka" wspaniała dziekuje za umieszczenie przepisu
Smalec bardzo dobry, łatwy w
Smalec bardzo dobry, łatwy w przygotowaniu.
Fakt smalec jest pyszny, ja
Fakt smalec jest pyszny, ja teraz zrobiłem smalec ale na słoninie z dzika, jeszcze nie próbowałem ale pewnie będzie pyszny
REWELACJA! Robi sie naprawde
REWELACJA! Robi sie naprawde szybciutko, smalec nie jest "wycudowany" i dzieki temu smakuje super klasycznie Nie wiedzialam tylko ile dac soli i pieprzu, ale wyszlo nawet ok
Mniam!!!!! Dzięki za przepis
Mniam!!!!! Dzięki za przepis smalec już stygnie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Gabrysiu muszę spróbować, mój
Gabrysiu muszę spróbować, mój mąż bardzo lubi smalec, zwłaszcza z pysznym chlebkiem i ogóreczkiem dziekuje
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ja właśnie dzis zrobiłam dwie
Ja właśnie dzis zrobiłam dwie porcje! Do tego świeżutki chlebek własny i ogóreczek kiszony ze słoiczka. Mniam! Zachęcam. To też doskonała uczta dla niespodziewanych gości lub zaprzyjaźninych sąsiadów. Można jeszcze im dorzucic po kufelku piwka i biesiada gotowa! ha, ha, ha,
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabi ja czuję ten zapach
Gabi ja czuję ten zapach Muszę koniecznie zrobić,ślinka leci