Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
POLEWA CZEKOLADOWA / GANACHE CZEKOLADOWY
- 100 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietanki, 36% lub 30% tłuszczu
-
6
3min
Czas całkowity 3minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę pokrojoną na kawałki. Rozdrobnić 10s/obr.9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno
"Blokada naczynia miksującego" .
2. Dodać śmietankę, podgrzać 2min/50°C/obr.3.
3. Jeśli chcemy użyć jako polewę można prawie natychmiast polewać nią ciasto. Jeśli chcemy ganache to chwilkę poczekać, ale nie za długo, bo dość szybko gęstnieje.
Jeśli chcemy, żeby polewa była słodsza część gorzkiej czekolady zamieniamy na dobrą mleczną czekoladę. Ja zwykle robię pól na pół.
Przepis pochodzi z przepisu na Torta Caprese. Polewa jest tak prosta i smaczna, że przestałam robić inne polewy
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy można użyć jogurtu naturalnego zamiast...
Czy można użyć jogurtu naturalnego zamiast śmietany?
Moja ulubiona polewa🙂
Moja ulubiona polewa🙂
"Mieszanie"
"Mieszanie"
Łatwa w wykonaniu - polecam do tortów czy ciast...
Łatwa w wykonaniu - polecam do tortów czy ciast jak znalazł - fajna konsystencja👍😀