thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 05/04/20
zmieniono dnia: 05/04/20

Składniki

KOSTKA BULIONU NA WĘDZONCE

  • 200 g żebra wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
  • 200 g włoszczyzny (marchew,pietruszka ,seler,por), pokrojonej na kawałki
  • 120 g wody lub wywaru, ( na kościach wędzonych)
  • 100 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 60 g cebuli przekrojonej na 2 połówki, (zrumieniona na suchej patelni lub opalona nad palnikiem gazowym)
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych, suszonych
  • 1 pęczek natki pietruszki, (bez twardych łodyg)
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1/4 łyżeczki lubczyku, suszonego
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu czarnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    KOSTKA BULIONU NA WĘDZONCE
  1. 1.Do naczynia miksującego wkładamy ziele angielskie,liście laurowe,pieprz, majeranek ,lubczyk.Miksujemy 10s./obr.10
    2.Dodajemy boczek i żebro. Miksujemy 15s./obr.7
    3. Całość przekładamy do innego naczynia.
    4.Do naczynia miksującego wkładamy włoszczyznę, cebule, natke pietruszki ,czosnek. Miksujemy 10s./obr.5
    5.Do zmiksowanych warzyw dodajemy sól morską , zmiksowany boczek z żebrem oraz wode (lub wywar)
    Gotujemy 25min/VAROMA/obr.2 W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego dajemy koszyczek.
    6.Po ugotowaniu całość miksujemy 1min/obr.4-9 zwiększając obroty podczas miksowania.
    7.Przekładamy do szczelnego słoiczka lub mrozimy

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KOSTKA BULIONU NA WĘDZONCE

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?