Składniki
5 słoik/słoiki/słoików
- 600 g rabarbaru - waga przed obraniem
- 700 g truskawek
- 400 g cukru + 100 g do zasypania rabarbaru
- 1 cukier waniliowy
- 10 małych listków mięty truskawkowej
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- 30 g pektyny lub żel-fix 2:1
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, zasypać 100 g cukru i zostawić na noc. Nastepnie do naczynia włożyć sam rabarbar bez soku (sok możemy wykorzystać do kompotu) - odważyć i dopełnić do 1000 g truskawkami - u mnie 300 g rabarbaru i 700 g truskawek. Dodać cukier, cukier waniliowy, drobno posiekane listki mięty, sok i skórkę z 1 limonki i gotować czas 15 min/ 100 st/ obr
"Mieszanie" , nastepnie dodać pektynę lub żel-fix i gotować jeszcze 5 minut / 100 st/ obr.2. Gorący dżemik przekladamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam dokładnie wg
Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Jest przepyszny....dziekuje
Brakuje podania czsu/obrotów
Brakuje podania czsu/obrotów na jakie trzeba zmiksować owoce przed gotowaniem. Poza tym jest ok.wyszedł smaczny.
Witaj dawno Cie tutaj nie
Witaj
dawno Cie tutaj nie widzialam. Dziekuje za komentarz. Dzemik jest pyszny polecam
pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Świetne połączenie !
Bardzo sie ciesze ze sobie
Bardzo sie ciesze ze sobie poradzilas. Super
pozdrawiam i zycze milego kucharzenia 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Hej! Wczoraj robiłam dżem
Hej! Wczoraj robiłam dżem truskawkowo- pomarańczowy i kiedy za czelo sie pienić przestawiłam na 90 stopni, wyszło ok. Mam nadzieję że z czasem dojde do wprawy to moje początki. serdecznie pozdrawiam
Witaj Slawka jak dobrze
Witaj Slawka
jak dobrze rozumiem piszesz ze zrobilas dzem z samyh truskawek a dodalas rabarbar ??? truskawki maja to do siebie ze podczas robienia dzemu sie " pienia", ale jak ja robilam z rabarbarem to nic mi nie kipialo. Moze dalas za duzo truskawek na raz ??? moze jeszcze dziewczyny cos podpowiedza 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witaj!Widzę ,że zrobiłaś
Witaj!Widzę ,że zrobiłaś dżem, ja też zabrałam się do robienia dżemu, ale niestety w czasie gotowania kipiał, dlaczego?
Robiłam zgodnie z przepisem , same truskawki,Pozdrawiam Slawka
Ilonko polecam smak
Ilonko polecam
smak rewelacyjny 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dzemik napewno pyszny
Dzemik napewno pyszny
wszystko mam ale rabarbaru nie mam
jak gdzieś znajdę to będę robić 
Polecam kochana. Jest pyszny
Polecam kochana. Jest pyszny i wychodzi gesty o pieknym kolorze
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Do wypròbowania, jak bede
Do wypròbowania, jak bede miala rabarbar

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
