Składniki
6 słoik/słoiki/słoików
DŻEM
- sok z połowy cytryny
- 1 kg obranego rabarbaru
- 150-200 g ksylitolu, lub cukru trzcinowego
-
6
15min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. rabarbar obrać i pokroić na kawałki 2-3cm, do naczynia miksującego włożyć rabarbar, cukier i sok z cytryny, odstawić na ok 8 godz. (można przełożyć do innego naczynia)
2. podgrzewać wszystko 15 min/90st/obr.1, jeśli chcemy zachować większe kawałki rabarbaru to włączamy obroty"Obroty wsteczne"
3. gorący dżem przełożyć do słoików (6 słoików po 200gr), odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia
4. można też dodatkowo pasteryzować słoiki z dżemem (na dno garnka położyć ściereczkę, ustawić słoiki, wlać wodę tak aby nie dotykała zakrętek, gotować 15 min na małym ogniu, nie odkrywać pokrywki garnka, pozostawić do ostygnięcia)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Na początek gotowania nałożyć miarkę, gdy rabarbar będzie juz ciepły nałożyć na pokrywę Thermomixa koszyczek
Można skrócić czas gotowania do 13 min.
Można zmniejszyć ilość cukru do 100g. Cukier brzozowy można zastąpić cukrem trzcinowym.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyszedł dość kwaśny, następnym razem dodam...
Wyszedł dość kwaśny, następnym razem dodam więcej cukru. Gotowałam 2 razy, za drugim razem na obrotach 2 żeby nie było kawałków.
Jutro robie dam znac bardzo
Jutro robie dam znac bardzo lubie Pani przepisy
Nigdy nie robiłam ani nie
Nigdy nie robiłam ani nie jadłam dżemu z rabarbaru, wyszedł bardzo dobry. Polecam.