3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DOMOWA SPIŻARNIA DŻEM Z RABARBARU


Wydrukuj:
4

Składniki

6 słoik/słoiki/słoików

DŻEM

  • sok z połowy cytryny
  • 1 kg obranego rabarbaru
  • 150-200 g ksylitolu, lub cukru trzcinowego
5

Przygotowanie

  1. 1. rabarbar obrać i pokroić na kawałki 2-3cm, do naczynia miksującego włożyć rabarbar, cukier i sok z cytryny, odstawić na ok 8 godz. (można przełożyć do innego naczynia)

    2. podgrzewać wszystko 15 min/90st/obr.1, jeśli chcemy zachować większe kawałki rabarbaru to włączamy obrotyObroty wsteczne

    3. gorący dżem przełożyć do słoików (6 słoików po 200gr), odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia

    4. można też dodatkowo pasteryzować słoiki z dżemem (na dno garnka położyć ściereczkę, ustawić słoiki, wlać wodę tak aby nie dotykała zakrętek, gotować  15 min na małym ogniu, nie odkrywać pokrywki garnka, pozostawić do ostygnięcia)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Na początek gotowania  nałożyć miarkę, gdy rabarbar będzie juz ciepły nałożyć na pokrywę Thermomixa koszyczek

Można skrócić czas gotowania do 13 min.

Można zmniejszyć ilość  cukru do 100g. Cukier brzozowy można zastąpić cukrem trzcinowym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszedł dość kwaśny, następnym razem dodam...

    Zgłoszony przez Marlena.K na sierpnia 2, 2022 at 06:17.

    Wyszedł dość kwaśny, następnym razem dodam więcej cukru. Gotowałam 2 razy, za drugim razem na obrotach 2 żeby nie było kawałków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro robie dam znac bardzo

    Zgłoszony przez Dzoana 24 na maja 31, 2016 at 23:12.

    Jutro robie dam znac tmrc_emoticons.) bardzo lubie Pani przepisy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie robiłam ani nie

    Zgłoszony przez Delfina na maja 15, 2016 at 15:02.

    Nigdy nie robiłam ani nie jadłam dżemu z rabarbaru, wyszedł bardzo dobry. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze