3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowa ricotta


Wydrukuj:
4

Składniki

200 g

Składniki na ser ricotta

  • 1 litry mleko minimum 3,2%, (najlepsze będzie swojskie, unikaj UHT - ono nie nadaje się do tego)
  • 1 cytryna, (dokładnie to sok z jednej cytryny)
  • 6
    5h 0min
    Czas całkowity 5h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie sera ricotta
  1. W czystym naczyniu miksującym umieść mleko. (Czas 14 min. temp. 90 stopni, obroty 2) Podgrzewamy mleko - jeżeli mleko wyjęte było bezpośrednio z lodówki czas podgrzewania może się wydłużyć. W efekcie podgrzewania temperatura mleka powinna osiągnąć 90 stopni.

  2. Na 10 sekund przed końcem podgrzewania przez otwór w pokrywie thermomix-a wlej wyciśnięty sok z jednej cytryny.(Zakryj otwór w pokrywie miarką. Wyłącz Thermomix. Pozostaw mleko w nim jeszcze przez 30 minut.) W tym czasie z mleka pod wpływem soku z cytryny wydzielą się skrzepy sera.

  3. Koszyczek thermomix-a wyściel lnianą ściereczką lub użyj rożka serowarskiego bądź koszyczka do robienia serów. Przelej całą zawartość delikatnie i pozwól aby serwatka swobodnie odpłynęła z naszego sera. Umieść w lodówce na 4-8 h. Po tym czasie serek pozwoli się już pokroić.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

O walorach takiego domowego serka wspominać raczej nie trzeba. Uzyć go możesz m.in. jako:- serek do smarowania kanapek- pokrojony w plastry będzie doskonałą przystawką, startem podanym z oliwą z oliwek, pomidorami w plastrach, listkami bazylii i przyprawami- można go użyć do ciast- można przygotować z niego słodkie desery- można rozrobić go w formie pasty np. ze szczypiorkiem lub chrzanem ...Zastosowań znajdziecie zapewne wiele więcej.

Najważniejsze chyba w tym, że wykonanie go jest bajecznie proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Można go robić w zaciszu domowym podobnie jak jogurt co 2-3 dni, aby ciągle mieć swój serek.

[[wysiwyg_imageupload:2423:]](porcja widoczna na zdjęciu powstała z 2 litrów mleka i soku z dwóch cytryn i waży ponad 400 gram.)

Serek pozostawiony w lodówce na 4-5 dni nabierze lekko orzechowego smaku (będzie bardziej dojrzały)

Serek jest bardzo delikatny (porównać go możesz do wielokrotnie zmielonego sera twarogowego - nie ma on jednak tego mocnego kwaskowatego smaku, dlatego też bardziej przypomina ser ricotta niż twaróg).Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Lekki, pyszny, a przede wszystkim swojski!!!

    Zgłoszony przez kdk69 na lutego 25, 2017 at 16:30.

    Lekki, pyszny, a przede wszystkim swojski!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Też tak robię twaróg. Bo to

    Zgłoszony przez duende na czerwca 15, 2016 at 21:13.

    Też tak robię twaróg. Bo to jest pyszny ale zwykły twaróg, nie ricotta.

    tmrc_emoticons.)

    http://thebestthing12.blogspot.com/


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SEREK                        

    Zgłoszony przez mamercik na listopada 23, 2015 at 19:35.

    SEREK                                                                                                                                                                                      Serek właśnie zrobiłam.Stygnie grzecznie na sitku.Wygląda smakowicie tmrc_emoticons.)     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez asiakc5 na września 26, 2015 at 15:15.

    Rewelacja Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trzeba przyznać, że serek

    Zgłoszony przez biegamzchtmo na sierpnia 24, 2015 at 07:25.

    Trzeba przyznać, że serek wyszedł i smakuje bardzo dobrze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smacznego U mnie doskonale

    Zgłoszony przez SAM na sierpnia 23, 2015 at 19:05.

    Smacznego tmrc_emoticons.;)U mnie doskonale sprawdza się pokrojony w plastry, przełożony plastrami pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw. Również z dodatkiem kiełków - smakuje doskonale.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • serek zrobiony, będzie gotowy

    Zgłoszony przez biegamzchtmo na sierpnia 23, 2015 at 18:40.

    serek zrobiony, będzie gotowy na jutrzejsze śniadanie. Dzięki za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobione..... pyszny serek

    Zgłoszony przez Lucy65 na sierpnia 22, 2015 at 16:15.

    zrobione..... pyszny serek wyszedł tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro będę próbować. Mam

    Zgłoszony przez biegamzchtmo na sierpnia 22, 2015 at 15:36.

    Jutro będę próbować. Mam nadzieję, ze dostanę takie mleko w sklepie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbuje koniecznie.... 

    Zgłoszony przez Luberdowie na sierpnia 19, 2015 at 13:39.

    Wypróbuje koniecznie....  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze