Składniki
200 g
Składniki na ser ricotta
- 1 litry mleko minimum 3,2%, (najlepsze będzie swojskie, unikaj UHT - ono nie nadaje się do tego)
- 1 cytryna, (dokładnie to sok z jednej cytryny)
-
6
5h 0min
Czas całkowity 5h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
W czystym naczyniu miksującym umieść mleko. (Czas 14 min. temp. 90 stopni, obroty 2) Podgrzewamy mleko - jeżeli mleko wyjęte było bezpośrednio z lodówki czas podgrzewania może się wydłużyć. W efekcie podgrzewania temperatura mleka powinna osiągnąć 90 stopni.
Na 10 sekund przed końcem podgrzewania przez otwór w pokrywie thermomix-a wlej wyciśnięty sok z jednej cytryny.(Zakryj otwór w pokrywie miarką. Wyłącz Thermomix. Pozostaw mleko w nim jeszcze przez 30 minut.) W tym czasie z mleka pod wpływem soku z cytryny wydzielą się skrzepy sera.
Koszyczek thermomix-a wyściel lnianą ściereczką lub użyj rożka serowarskiego bądź koszyczka do robienia serów. Przelej całą zawartość delikatnie i pozwól aby serwatka swobodnie odpłynęła z naszego sera. Umieść w lodówce na 4-8 h. Po tym czasie serek pozwoli się już pokroić.
Przygotowanie sera ricotta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
O walorach takiego domowego serka wspominać raczej nie trzeba. Uzyć go możesz m.in. jako:- serek do smarowania kanapek- pokrojony w plastry będzie doskonałą przystawką, startem podanym z oliwą z oliwek, pomidorami w plastrach, listkami bazylii i przyprawami- można go użyć do ciast- można przygotować z niego słodkie desery- można rozrobić go w formie pasty np. ze szczypiorkiem lub chrzanem ...Zastosowań znajdziecie zapewne wiele więcej.
Najważniejsze chyba w tym, że wykonanie go jest bajecznie proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Można go robić w zaciszu domowym podobnie jak jogurt co 2-3 dni, aby ciągle mieć swój serek.
[[wysiwyg_imageupload:2423:]](porcja widoczna na zdjęciu powstała z 2 litrów mleka i soku z dwóch cytryn i waży ponad 400 gram.)
Serek pozostawiony w lodówce na 4-5 dni nabierze lekko orzechowego smaku (będzie bardziej dojrzały)
Serek jest bardzo delikatny (porównać go możesz do wielokrotnie zmielonego sera twarogowego - nie ma on jednak tego mocnego kwaskowatego smaku, dlatego też bardziej przypomina ser ricotta niż twaróg).Smacznego!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzLekki, pyszny, a przede wszystkim swojski!!!
Lekki, pyszny, a przede wszystkim swojski!!!
Też tak robię twaróg. Bo to
Też tak robię twaróg. Bo to jest pyszny ale zwykły twaróg, nie ricotta.
http://thebestthing12.blogspot.com/
SEREK
SEREK Serek właśnie zrobiłam.Stygnie grzecznie na sitku.Wygląda smakowicie
Rewelacja
Rewelacja
Trzeba przyznać, że serek
Trzeba przyznać, że serek wyszedł i smakuje bardzo dobrze
Smacznego U mnie doskonale
Smacznego
U mnie doskonale sprawdza się pokrojony w plastry, przełożony plastrami pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw. Również z dodatkiem kiełków - smakuje doskonale.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
serek zrobiony, będzie gotowy
serek zrobiony, będzie gotowy na jutrzejsze śniadanie. Dzięki za przepis
zrobione..... pyszny serek
zrobione..... pyszny serek wyszedł
Jutro będę próbować. Mam
Jutro będę próbować. Mam nadzieję, ze dostanę takie mleko w sklepie
Wypróbuje koniecznie....
Wypróbuje koniecznie....