Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
konfitura
- 1 limonka
- 800 g kabaczka obranego ze skóry i nasion
- 400-500 g cukru brązowego/xylitolu
- 10 g imbiru świeżego, opcjonalnie
- 1 cytryna
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Cytrynę i limonkę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę lub ścieramy na tarce i wyciskamy sok.Kabaczek kroimy w drobną kostkę lub rozdrabniamy w TM (ok.10sek./obr. 3-5) do odpowiadającej nam grubości.
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy sok z cytryny,limonki (jeśli mamy mniej soku niż 100ml. możemy uzupełnić wodą do 100ml.) i wsypujemy cukier.
Gotujemy 5min./obr.
"Brak obrotów wstecznych" 1/ temp.90
Do syropu dodajemy skórki z cytryny i kabaczka oraz pokrojony cieniutko imbir
Gotujemy 10min./obr.
"Brak obrotów wstecznych" 1/ temp 100
zbieramy kopystką z brzegów i ponownie gotujemy 20min./obr.
"Brak obrotów wstecznych" 1/ temp 90
Sprawdzamy stopień krzepnięcia: na bardzo zimny talerzyk wylewamy łyżeczkę gorącej konfitury i rozmazujemy. Jeśli powierzchnia konfitury zaczyna się marszczyć, a boki lekko galaretowacieją, konfitura jest gotowa. Jeśli nie, gotujemy dalej.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChyba miałam zbyt wodnistego kabaczka, bo...
Chyba miałam zbyt wodnistego kabaczka, bo konfitura nie chciała się zagęścić. Dodałam więc odrobinę żel-fixu i wyszło wszystko super!
Nie miałem pojęcia co zrobić
Nie miałem pojęcia co zrobić z kabaczków które dostałem, więc ten przepis spadł mi dosłownie z nieba.
Konfitura już w słoiczkach
. Jest PRZEPYSZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!