3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cytrynowa konfitura z kabaczka


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

konfitura

  • 1 limonka
  • 800 g kabaczka obranego ze skóry i nasion
  • 400-500 g cukru brązowego/xylitolu
  • 10 g imbiru świeżego, opcjonalnie
  • 1 cytryna
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Cytrynę i limonkę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę lub ścieramy na tarce i wyciskamy sok.Kabaczek kroimy w drobną kostkę lub rozdrabniamy w TM (ok.10sek./obr. 3-5) do odpowiadającej nam grubości.

  2. Do Blokada naczynia miksującego wlewamy sok z cytryny,limonki (jeśli mamy mniej soku niż 100ml. możemy uzupełnić wodą do 100ml.) i wsypujemy cukier.

    Gotujemy 5min./obr.Brak obrotów wstecznych 1/ temp.90

  3. Do syropu dodajemy skórki z cytryny i kabaczka oraz pokrojony cieniutko imbir

    Gotujemy 10min./obr.Brak obrotów wstecznych 1/ temp 100

  4. zbieramy kopystką z brzegów i ponownie gotujemy 20min./obr.Brak obrotów wstecznych 1/ temp  90

     

  5. Sprawdzamy stopień krzepnięcia: na bardzo zimny talerzyk wylewamy łyżeczkę gorącej konfitury i rozmazujemy. Jeśli powierzchnia konfitury zaczyna się marszczyć, a boki lekko galaretowacieją, konfitura jest gotowa. Jeśli nie, gotujemy dalej.

  6. Gotową konfiturę przelewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na 15 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chyba miałam zbyt wodnistego kabaczka, bo...

    Zgłoszony przez ruda_ms na września 10, 2018 at 20:34.

    Chyba miałam zbyt wodnistego kabaczka, bo konfitura nie chciała się zagęścić. Dodałam więc odrobinę żel-fixu i wyszło wszystko super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie miałem pojęcia co zrobić

    Zgłoszony przez korba na października 6, 2014 at 12:01.

    Nie miałem pojęcia co zrobić z kabaczków które dostałem, więc ten przepis spadł mi dosłownie z nieba.

    Konfitura już w słoiczkach tmrc_emoticons.) . Jest PRZEPYSZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze