Składniki
- 300 gramów słodkiej śmietany 30%-36%
- 20 gramów maślanki
Przygotowanie
Crème fraîche – pochodząca z kuchni francuskiej lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu.
Creme fraiche można używać do gotowania, ponieważ dzięki wysokiej zwartość tłuszczu się nie warzy. Gęstość sprawia, że jest dobrą bazą do dipow Często podaje się ją też ze świeżymi owocami ze względu na delikatny smak.
Crème fraîche nie nadaje się do ubijania.
Zimną śmietankę wlać do naczynia i podgrzać lekko, ale absolutnie nie zagotować 2 min./ 50stopni/
"Mieszanie"
Dodać maślankę i wymieszać 10 sek./ obr.2
Przelać do czystego , wyparzonego słoiczka , nakryć ściereczką i odtsawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Śmietana w tym czasie zgęstnieje, po 12 godzinach można zakręcić słoiczek i wstawić do lodówki .
Najlepsza śmietanka jest po ok 24 godzinach chłodzenia. Śmietankę można przechowywać do tygodnia w lodówce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz