Tu jesteś:
4
Składniki
1 butelka/butelki/butelek
- 0,2 litry whisky, szklanka
- 0,2 litry mleka skondensowanego, słodzonego, szklanka
- 150 gramy śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżeczki kawa, mielona, espresso, lub rozpuszczalna
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
9
5
Przygotowanie
-
Kawę rozpuszczamy w naprawdę małej ilości wrzątku. Do naczynia miksującego wlewamy mleko skondensowane, śmietankę i kawę, mieszamy 20s/obr.5. Nastawiamy Thermomix na obr.4 i powoli na pokrywę naczynia wlewamy whisky. Mieszamy do połączenia się składników.
Przelewamy Baileys do butelki, mocno zakręcamy i wkładamy do lodówki, żeby się schłodził. Alkohol możemy przechowywać w lodówce ok. 6-8 tygodni. Podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu.
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz