Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 0,25 litra kasza jaglana, surowa
- 200 gramy gorzka czekolada
- 0,5 litra Płatki owsiane
- 0,75 litra mleko sojowe
- 14 łyżek mleko sojowe
- 6 łyżek cukier
- 0,2 litra orzechy nerkowca, surowe
- 1 opakowania cukier wanilinowy
- 2 łyżek olej kokosowy
- 1 porcji sok z cytryn, sok z jednej cytryny
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Filiżankę orzechów nerkowca zalewam wodą na noc (lub wrzątkiem na pół godziny).
- Jedną czekoladę łamię na kostki i wrzucam do naczynia.
- Dodaję dziesięć łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
"Podgrzewanie"
"Miksowanie"
- Dodaję płatki owsiane i mieszam dokładnie.
"Miksowanie"
- Masę wykładam na dno tortownicy wysmarowanej olejem (u mnie 25 cm). Dociskam dłońmi i wstawiam do lodówki.
- Odlewam wodę z nerkowców i orzeszki blenduję.
"Miksowanie"
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukuję wodą. Zalewam 3,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie mleko (u mnie około 20 minut).
"Wolne gotowanie"
- Pod koniec gotowania dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, zblendowane nerkowce, sok z cytryny i słodzę masę do smaku.
"Wolne gotowanie"
- Blenduję kaszę na gładką masę.
"Miksowanie"
- Masę przekładam do tortownicy.
- Drugą czekoladę łamię na kostki i wrzucam do naczynia.
"Podgrzewanie"
- Dodaję cztery łyżki mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam jagielnik.
"Podgrzewanie"
- Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki, żeby masa zgęstniała.
wykonanie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz