Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Dekoracje
- 250 g malin
- 250 g borówek amerykańskich
- 350 g truskawek
- 1 kiwi
- winogrono jasne kilka sztuk najlepiej małych owoców
Bita śmietana
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 fix do ubijania śmietany
- 250 g śmietany kremówki
Krem mascarpone
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
Podkład bezowy
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego, można zastąpić sokiem z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 300 g cukru drobnoziarnistego
-
6
2h 35min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
Do naczynia
założyć motylek, wlać śmietanę kremówkę ubijac ( 30 sekund / 3 obr.) dodać serek mascarpone i cukier puder,ubijać ( 30 sekund / 3 obr. ) do uzyskania sztywnej masy. ( warto podglądać ubijanie , bo może zdarzyć się że będzie potrzebnę więcej sekund lub mniej ).
Kremem smarujemy jeden podkład bezowy posypujemy malą ilością owoców i układamy drugi podkład bezowy.
Do naczynia
założyć motylek, wlać śmietanę kremówkę ubijać ( 3 sek. / 3 obr. ) dodać fix oraz 2 łyżeczki cukru pudru, ubijać ( 30 sek. / 3 obr. ) ( warto podglądać ubijanie, bo może się zdarzyć ze będzie potrzebne mniej sekund ).
Ubitą śmietaną smarujemy górny podkład bezowy i układamy owoce.
Tort bezowy wkładamy do lodówki, wyciągamy zaraz przed krojeniem.
Smacznego!
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować dwie blachy z papierem do pieczenia na którym można odrysować koło o średnicy ok 22 cm ( w moim przypadku odrysowałam od spodu tortownicy ).
Do naczynia
miksującego włożyć motylek wbić 6 białek dodać małą szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę (3-4 min/3-4 obr.)
Zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier. Piana powinna być sztywna.Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i 1 łyżeczkę octu winnego ( ewentualnie cytryny). Ubijamy (30 sekund/ 3 obr. ).
Pianę białkową wylewamy na dwa wcześniej przygotowane okręgi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Blachy układamy na środkowych półkach piekarnika.
Bezę wypiekamy 5 min w temperaturze 180 stopni C po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 90 min. Wyłączamy piekarnik pozostawiając beze w nim i uchylając lekko drzwiczki piekarnika na całą noc do całkowitego wystygnięcia.
Krem mascarpone
Bita śmietana
Podkład bezowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
Najlepiej dodać owoce sezonowe.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTort wyszedł perfekcyjnie
Tort wyszedł perfekcyjnie
Super przepis zmieniam jedynie czas pieczenia na...
Super przepis
zmieniam jedynie czas pieczenia na mniej stopni, u mnie 160 stopni przez 15 min, a nastepnie 120 przez 1h15min.
ja bezę ubijam wg książki,
ja bezę ubijam wg książki, czyli obroty stałe 3,5 i czas ubijania - 4 minuty, można dodać minutę przy większej ilości bialek . Naczynie i motylek muszą być idealnie czyste i suche. Białka powinny być schłodzone. Zawsze wychodzi
Ja od zawsze mam problem.z
Ja od zawsze mam problem.z beza wychodzi mi co trzecia
a ze ten przepis ma tyle pozytywnych komentarzy,wiec chyba podejme ostatnia probe.
Mam tylko pytanie najpierw ubijam 3-4min a potem zmiejszam obroty i dalej ubijam ale jak dlugo???zeby bialka sie nie przebily bo beda wodniste
Dziekuje za pomoc
Znalazlam problem. Mam za
Znalazlam problem. Mam za mocny piekarnik. Najpierw robie na 160 a potem na 130 i wychodzi idealny
Niebiański torcik Torcik
[[wysiwyg_imageupload:2687:]]
Torcik wyszedł pyszny. Jedynie co zmieniłam- zrobiłam bitą śmietanę z 600 ml kremówki 30 %.
250ml to zdecydowanie za mało. I dodałam proporcjonalnie więcej cukru. Do masy z mascarpone również dodałam więcej cukru pudru-na oko. Próbowałam w trakcie mieszania. Bezę warto wypiec dzień wcześniej. Fix do bitej śmietany jest bardzo ważny ponieważ dzięki niemu ubita śmietana nie podchodzi wodą.
Mniam!
Pyszna
[[wysiwyg_imageupload:2684:]]
A mi nie wyszla bez o końca.
A mi nie wyszla bez o końca. W niektórych miejscach była ciagnaca. Chyba mam za mocny piekarnik, bo była już dość mocno upieczony przez co te ciemne miejsca robiły się gorzkie. Nie wiem co mi poszło nie tak.
Polecam.Pyszny
Polecam.Pyszny