Składniki
Dekoracje
- 250 g malin
- 250 g borówek amerykańskich
- 350 g truskawek
- 1 kiwi
- winogrono jasne kilka sztuk najlepiej małych owoców
Bita śmietana
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 fix do ubijania śmietany
- 250 g śmietany kremówki
Krem mascarpone
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
Podkład bezowy
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego, można zastąpić sokiem z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 300 g cukru drobnoziarnistego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać śmietanę kremówkę ubijac ( 30 sekund / 3 obr.) dodać serek mascarpone i cukier puder,ubijać ( 30 sekund / 3 obr. ) do uzyskania sztywnej masy. ( warto podglądać ubijanie , bo może zdarzyć się że będzie potrzebnę więcej sekund lub mniej ).
Kremem smarujemy jeden podkład bezowy posypujemy malą ilością owoców i układamy drugi podkład bezowy.
Do naczynia"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać śmietanę kremówkę ubijać ( 3 sek. / 3 obr. ) dodać fix oraz 2 łyżeczki cukru pudru, ubijać ( 30 sek. / 3 obr. ) ( warto podglądać ubijanie, bo może się zdarzyć ze będzie potrzebne mniej sekund ).
Ubitą śmietaną smarujemy górny podkład bezowy i układamy owoce.
Tort bezowy wkładamy do lodówki, wyciągamy zaraz przed krojeniem.
Smacznego!
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować dwie blachy z papierem do pieczenia na którym można odrysować koło o średnicy ok 22 cm ( w moim przypadku odrysowałam od spodu tortownicy ).
Do naczynia"Blokada naczynia miksującego" miksującego włożyć motylek wbić 6 białek dodać małą szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę (3-4 min/3-4 obr.)
Zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier. Piana powinna być sztywna.Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i 1 łyżeczkę octu winnego ( ewentualnie cytryny). Ubijamy (30 sekund/ 3 obr. ).
Pianę białkową wylewamy na dwa wcześniej przygotowane okręgi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Blachy układamy na środkowych półkach piekarnika.
Bezę wypiekamy 5 min w temperaturze 180 stopni C po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 90 min. Wyłączamy piekarnik pozostawiając beze w nim i uchylając lekko drzwiczki piekarnika na całą noc do całkowitego wystygnięcia.
Krem mascarpone
Bita śmietana
Podkład bezowy
Porady
Najlepiej dodać owoce sezonowe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tort wyszedł perfekcyjnie
Super przepis zmieniam jedynie czas pieczenia na mniej stopni, u mnie 160 stopni przez 15 min, a nastepnie 120 przez 1h15min.
ja bezę ubijam wg książki, czyli obroty stałe 3,5 i czas ubijania - 4 minuty, można dodać minutę przy większej ilości bialek . Naczynie i motylek muszą być idealnie czyste i suche. Białka powinny być schłodzone. Zawsze wychodzi
Ja od zawsze mam problem.z beza wychodzi mi co trzecia
a ze ten przepis ma tyle pozytywnych komentarzy,wiec chyba podejme ostatnia probe.
Mam tylko pytanie najpierw ubijam 3-4min a potem zmiejszam obroty i dalej ubijam ale jak dlugo???zeby bialka sie nie przebily bo beda wodniste
Dziekuje za pomoc
Znalazlam problem. Mam za mocny piekarnik. Najpierw robie na 160 a potem na 130 i wychodzi idealny
[[wysiwyg_imageupload:2687:]]
Torcik wyszedł pyszny. Jedynie co zmieniłam- zrobiłam bitą śmietanę z 600 ml kremówki 30 %.
250ml to zdecydowanie za mało. I dodałam proporcjonalnie więcej cukru. Do masy z mascarpone również dodałam więcej cukru pudru-na oko. Próbowałam w trakcie mieszania. Bezę warto wypiec dzień wcześniej. Fix do bitej śmietany jest bardzo ważny ponieważ dzięki niemu ubita śmietana nie podchodzi wodą.
Mniam!
[[wysiwyg_imageupload:2684:]]
A mi nie wyszla bez o końca. W niektórych miejscach była ciagnaca. Chyba mam za mocny piekarnik, bo była już dość mocno upieczony przez co te ciemne miejsca robiły się gorzkie. Nie wiem co mi poszło nie tak.
Polecam.Pyszny
Are you sure to delete this comment ?