Składniki
- 400 gmocnej kawy
- 50 g amaretto
- 60 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 500 g serka mascarpone
- 10 g cukru waniliowego
- 2 białka
- szczypta soli
- 20-25 herbatników, /biszkoptów
- 40 gciemnego kakao
-
6
14min
Czas całkowity 14minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Przygotować bardzo mocną kawę i odstawić, by ostygła.
Włożyć cukier do miski i zmiksować 10 sek / obr 9.
Dodać żółtka, mascarpone i cukier waniliowy i miksować 15 sek / obr 6. Wylać krem do osobnego naczynia, a miskę umyć.
Założyć ubijaczkę, dodać białka i sól i ubijać 3 min / obr 4.
Delikatnie wymieszać ubite białko z kremem.
Zanurzyć, na krótko, tak by się nie opiły, biszkopty w kawie i wyłożyć nimi dno płaskiego naczynia.
Przykładać krem i moczone w kawie biszkopty, tworząc warstwy, ostani musi być krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 6 godz.
Przed podaniem obsypać kakao - nie robić tego wcześniej, ponieważ przesiąknie kremem i będzie brzydko wyglądać.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWszystko ok z tym przepisem, tylko wykonać w...
Wszystko ok z tym przepisem, tylko wykonać w innych kolejnosciach i jest ok! Żółtka utrzeć na puch, potem dodać maskarpone a na koniec ubite osobno i na sztywno białka i jest ok, program 1 jest najodpowiedniejszy!!!
Zdjęcie inspirujące, przepis
Zdjęcie inspirujące, przepis w praktyce okazał się niestety porażką, masa nie ściaga się i wszystko pływa
nie polecam tego przepisu,
nie polecam tego przepisu, tak jak wspominali poniżej zrobiła się zupa..rzadkie, lejące, rozpływające się - masakra.
Takie przepisy powinno się
Takie przepisy powinno się usuwać ! Nie zerknęłam na komentarze i mam zupę o smaku tiramissu. Porażka ! Dodałam trochę rozrobionej żelatyny... to zapewne pomoże uratować konstencję... ale dramat.
Witam smakoszy tiramisu. Nie
Witam smakoszy tiramisu. Nie robiłam tego deseru wg tu zamieszczonego przepisu. Zawsze robię robotem ręcznym. Przeczytałam w internecie, że ważne jest krótkie ucieranie serka mascarpone z żółtkami.Zbyt długie ucieranie powoduje, że masa staje sie rzadka. Ja ucieram żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a później delikatnie z serkiem, nie dodaję też ubitych białek z jajek. Może tu tkwi błąd, jest ucierany serek razem z żółtkami i cukrem i to szybko. Ja wolę zrobić to ręcznym mikserem i zawsze się udaje. Chyba termomixu nie można wykorzystać do przygotowania tego deseru. A może utrzeć najpierw żółtka z cukrem, później dodać serek mascarpone i na niższych obrotach tylko lekko wymieszać. Piszcie jeśli Wam się uda. Pozdrawiam
pusia
To prawda masa się nie
To prawda masa się nie zastygła nawet po 24 h coś jest nie tak z tym przepisem ale ja i tak zjadłam to tiramisu bo w smaku było wyśmienite mimo że troche wodniste
ALE PADŁO ( dawnio nik mnie
ALE PADŁO dawnio nik mnie tak nie naciąl, nigdy nie róbcie tego ciasta,
Pani ROMAYM zniecheciłas mnie skutecznie do korzystania z przepisów z sieci.
Dużo zmywania, drogi przepis, a wyszła jakaś rzadziocha jakby się bidny zes..ł.
beznadziejny przepis!czy ktos
beznadziejny przepis!czy ktos to w ogole robił?zle sa dobrane obroty i zoltka z cukrem i mascarpone zmieniaja sie w lejaca mase absolutnie nie przypominajaca krem.
zawiodłam się
Przepis BEZNADZIEJNY !!
Przepis BEZNADZIEJNY !! WSZYSTKO ZROBILAM POKOLEI I MASA WYSZLA RZADKA ! A RACZEJ TO MA BYC KREM A NIE RZADKA ZUPKA !
Akurat robię to ciasto. A co
Akurat robię to ciasto. A co z amaretto? Dodac do kawy, tak?
wyglada i smakuje
wyglada i smakuje imponująco.-super przepis
super uwielbiam ..... mniam
super uwielbiam ..... mniam
doriz napisał: Jeszcze
Ja zwykle robię z 8 lyżeczek na szklankę. Zamiast biszkoptów czasem używam cisteczek korzennych (dzwoneczki lub w ikea można dostać), tylko je trzeba na dosłownie jedną sekundę zamoczyć, bo bardzo chłoną kawę i są potem za miękkie.
Jeszcze pytanko: jaka ilość
Jeszcze pytanko: jaka ilość kawy jest wskazana,żeby było ok?
Ja go uwielbiam! Nie ma za
Ja go uwielbiam! Nie ma za co, miłego łasuchowania!
To jeden z moich ulubionych
To jeden z moich ulubionych deserów,w TM jeszcze nie robiłam. Dziękuję za udostępnienie przepisu