3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TIRAMISU


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 400 gmocnej kawy
  • 50 g amaretto
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 500 g serka mascarpone
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 20-25 herbatników, /biszkoptów
  • 40 gciemnego kakao
  • 6
    14min
    Czas całkowity 14min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przygotować bardzo mocną kawę i odstawić, by ostygła.

    Włożyć cukier do miski i zmiksować 10 sek / obr 9.

    Dodać żółtka, mascarpone i cukier waniliowy i miksować 15 sek / obr 6. Wylać krem do osobnego naczynia, a miskę umyć.

    Założyć ubijaczkę, dodać białka i sól i ubijać 3 min / obr 4.

    Delikatnie wymieszać ubite białko z kremem.

    Zanurzyć, na krótko, tak by się nie opiły, biszkopty w kawie i wyłożyć nimi dno płaskiego naczynia.

    Przykładać krem i moczone w kawie biszkopty, tworząc warstwy, ostani musi być krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 6 godz.

    Przed podaniem obsypać kakao - nie robić tego wcześniej, ponieważ przesiąknie kremem i będzie brzydko wyglądać.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wszystko ok z tym przepisem, tylko wykonać w...

    Zgłoszony przez Aleksandra 200 na kwietnia 10, 2019 at 17:34.

    Wszystko ok z tym przepisem, tylko wykonać w innych kolejnosciach i jest ok! Żółtka utrzeć na puch, potem dodać maskarpone a na koniec ubite osobno i na sztywno białka i jest ok, program 1 jest najodpowiedniejszy!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zdjęcie inspirujące, przepis

    Zgłoszony przez ala505 na września 1, 2013 at 11:56.

    Zdjęcie inspirujące, przepis w praktyce okazał się niestety porażką, masa nie ściaga się i wszystko pływa tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.((

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie polecam tego przepisu,

    Zgłoszony przez milkabb na października 28, 2012 at 17:39.

    nie polecam tego przepisu, tak jak wspominali poniżej zrobiła się zupa..rzadkie, lejące, rozpływające się - masakra.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takie przepisy powinno się

    Zgłoszony przez athena21 na maja 1, 2012 at 00:53.

    Takie przepisy powinno się usuwać ! Nie zerknęłam na komentarze i mam zupę o smaku tiramissu. Porażka ! Dodałam trochę rozrobionej żelatyny... to zapewne pomoże uratować konstencję... ale dramat.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam smakoszy tiramisu. Nie

    Zgłoszony przez pusia na listopada 21, 2011 at 09:36.

    Witam smakoszy tiramisu. Nie robiłam tego deseru wg tu zamieszczonego przepisu. Zawsze robię robotem ręcznym. Przeczytałam w internecie, że ważne jest krótkie ucieranie serka mascarpone z  żółtkami.Zbyt długie ucieranie powoduje, że masa staje sie rzadka. Ja ucieram żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a później delikatnie z serkiem, nie dodaję też ubitych białek z jajek. Może tu tkwi błąd, jest ucierany serek razem z żółtkami i cukrem i to szybko. Ja wolę zrobić to ręcznym mikserem i zawsze się udaje. Chyba termomixu nie można wykorzystać do  przygotowania tego deseru. A może utrzeć najpierw żółtka z cukrem, później dodać serek mascarpone i na niższych obrotach tylko lekko wymieszać. Piszcie jeśli Wam się uda. Pozdrawiam 

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To prawda masa się nie

    Zgłoszony przez ...Asia... na listopada 20, 2011 at 11:19.

    To prawda masa się nie zastygła nawet po 24 h coś jest nie tak z tym przepisem ale ja i tak zjadłam to tiramisu bo w smaku było wyśmienite mimo że troche wodniste tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ALE PADŁO (  dawnio nik mnie

    Zgłoszony przez andrzej85 na listopada 19, 2011 at 17:30.

    ALE PADŁO tmrc_emoticons.((  dawnio nik mnie tak nie naciąl, nigdy nie róbcie tego ciasta, 

    Pani ROMAYM zniecheciłas mnie skutecznie do korzystania z przepisów z sieci.

    Dużo zmywania, drogi przepis, a wyszła jakaś rzadziocha jakby się bidny zes..ł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • beznadziejny przepis!czy ktos

    Zgłoszony przez iwona0312 na października 14, 2011 at 19:49.

    beznadziejny przepis!czy ktos to w ogole robił?zle sa dobrane obroty i zoltka z cukrem i mascarpone zmieniaja sie w lejaca mase absolutnie nie przypominajaca krem.

    zawiodłam się

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis BEZNADZIEJNY !!

    Zgłoszony przez nita07 na października 14, 2011 at 17:24.

    Przepis BEZNADZIEJNY !! WSZYSTKO ZROBILAM POKOLEI I MASA WYSZLA RZADKA ! A RACZEJ TO MA BYC KREM A NIE RZADKA ZUPKA !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Akurat robię to ciasto. A co

    Zgłoszony przez Atenka na czerwca 18, 2011 at 16:15.

    Akurat robię to ciasto. A co z amaretto? Dodac do kawy, tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglada i smakuje

    Zgłoszony przez marta22 na grudnia 26, 2010 at 13:33.

    wyglada i smakuje imponująco.-super przepistmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super uwielbiam ..... mniam

    Zgłoszony przez ariba20 na grudnia 7, 2010 at 09:38.

    super uwielbiam ..... mniam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • doriz napisał: Jeszcze

    Zgłoszony przez romaym na grudnia 1, 2010 at 19:24.

    doriz

    Jeszcze pytanko: jaka ilość kawy jest wskazana,żeby było ok?

    Ja zwykle robię z 8 lyżeczek na szklankę. Zamiast biszkoptów czasem używam cisteczek korzennych (dzwoneczki lub w ikea można dostać), tylko je trzeba na dosłownie jedną sekundę zamoczyć, bo bardzo chłoną kawę i są potem za miękkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze pytanko: jaka ilość

    Zgłoszony przez doriz na grudnia 1, 2010 at 19:13.

    Jeszcze pytanko: jaka ilość kawy jest wskazana,żeby było ok?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja go uwielbiam! Nie ma za

    Zgłoszony przez romaym na grudnia 1, 2010 at 18:59.

    Ja go uwielbiam! tmrc_emoticons.-) Nie ma za co, miłego łasuchowania!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jeden z moich ulubionych

    Zgłoszony przez doriz na grudnia 1, 2010 at 18:45.

    To jeden z moich ulubionych deserów,w TM jeszcze nie robiłam. Dziękuję za udostępnienie przepisutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze