3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PROTEINOWE KINDER DELICE (bez glutenu)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

biszkopt czekoladowy

  • 3 jajka
  • 60g mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • łyżka kakao

krem

  • 200 g ricotty lub gładko zmielonego twarogu
  • 50 g odżywki białkowej (bez samku, śmietankowej lub waniliowej) lub mleka w proszku
  • łyżka płynnego miodu
  • dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzone
  • aromat waniliowy lub biała czekolada – opcjonalnie

polewa czekoladowa

  • 60g oleju kokosowego
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4), a następnie przekładamy do miski. Dodajemy żółtka roztrzepane wcześniej z miodem i kakao oraz mąkę. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  2. Gotową masę powoli przelewamy do prostokątnej formy* wysmarowanej olejem kokosowym (lub innym tłuszczem) i wyłożonej papierem do pieczenia, cienko rozsmarowujemy. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C (termoobieg) i pieczemy 25 minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach, a następnie kroimy na pół i każdą z połówek jeszcze dzielimy na 4 części, aby uzyskać 8 prostokątów.
  3. Wszystkie składniki na krem mieszamy dokładnie ze sobą (10s/obr.4) i odstawiamy na 15 minut do lodówki, żeby masa trochę stężała. Gotową masę nakładamy na 4 biszkoptowe prostokąty, a następnie na wierzch kładziemy pozostałe 4 biszkoptowe prostokąty, tworząc w ten sposób kanapkę. Wyrównujemy brzegi, usuwając nadmiar masy, zawijamy każdą kanapkę w folię aluminiową (zapobiegnie to wypływaniu kremu do czasu jego stężenia) i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  4. Olej kokosowy rozpuszczamy (wystarczy 30-45s w mikrofali), dodajemy miód i kakao, a następnie całość dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Gotową polewą powoli oblewamy (cienką warstwą) każdą z kanapek. Ja robię to w ten sposób, że oblewam pojedynczo każdy z boków, wstawiam kanapki znowu do zamrażarki na dosłownie 1-2 minuty i jak tylko masa zastygnie to oblewam analogicznie pozostałe boki aż cała kanapka będzie oblana czekoladą.
  5. Gotowe kanapki przechowujemy w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Z podanych proporcji robię 4 duże kanapki (porcja dla dorosłej osoby). Można jednak wyciąć mniejsze prostokąty, dzięki czemu uzyskamy więcej mniejszych kanapek.

* użyłam formy o wym. 20x24cm. Jeśli nie macie takiej możecie po prostu rozsmarować masę cienko na dużej blaszce i tak upiec biszkopt.[/i]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jakieś głupotki wkradły się w wykonaniu...

    Zgłoszony przez justi1j23 na marca 16, 2017 at 11:17.

    Jakieś głupotki wkradły się w wykonaniu przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze