Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
 
opublikowany: 20/01/19
                            
                zmieniono dnia: 03/08/19
                    Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki: 
- 150 g kaszy jaglanej,
- 100 g białej czekolady,
- 150 g wiórków kokosowych (100 g do masy, 50 g do odtoczenia),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 250 g wody,
- ewentualnie miód lub likier malibu do smaku.
Do naczynia miksującego włożyć białą czekoladę połamaną na kawałki. Zetrzeć 7 sekund/obroty 7, przełożyć do innego naczynia.
Kaszę jaglaną umieścić na sicie, przelać wrzątkiem i przepłukać pod bieżącą wodą następnie włożyć do naczyniamiksującego, wlać wodę, gotować 15 min/100 stopni/obroty 2.
Dodać olej kokosowy, czekoladę, 100 g wiórek kokosowych i ewentualnie 1-2 łyżki miodu, likieru malibu.
Wymieszać 20 sekund/obroty 4.
Poczekać aż masa chwilkę przestygnie, jednak nadal musi być ciepła.
Formować dowolnej wielkości kule i obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych.
Jeśli wiórki nie chcą się przykleić do kuleczek, można je obtoczyć najpierw delikatnie w podgrzanym, rozpuszczonym z odrobiną oleju kokosowego miodzie i dopiero wrzucić do wiórek. Pozostawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce.
Jeśli robimy trufle wielkości orzecha włoskiego powinno wyjść ok. 20 sztuk.
przygotowanie na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=cXohqGq8DO4 
Pyszne, pachnące kokosem pralinki z kaszą jaglaną i białą czekoladą
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze