3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

powidła ze śliwek z miodem


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Powidła śliwkowe

  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty przyprawy do jabłecznika
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1000 g śliwek wypestkowanych

Przyprawa do jabłecznika

  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżki cynamonu mielonego
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. 500 g śliwek zmiksować przy założonej MT: obr. 6, czas 5 s.

    2. Dodać pozostałe 500 g śliwek

    3. Dodać pozostałe składniki, tj. miód i przyprawę

    4. Gotować: temp. 100, obr. 1, czas 2 x 60 min

    5. Gorące powidła przekłożyć do słoiczków przy pomocy kopystki, a następnie ustawić słoiczki do góry dnem na kilka minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Przygotowaną przyprawę do jabłecznika przechowywać w szczelnym pojemniku.

2. Uwaga: nie przykrywać pokrywy miarką - woda musi odparowywać

3. W przypadku owoców bardziej wodnistych, gotować dodatkowo przez 30 min, lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji powideł

4. Żeby zabezpieczyć się przed ewentualnym rozpryskiwaniem powideł, można na pokrywę postawić koszyczek


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy