Pascha Wielkanocna Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Mahalia
utworzono: 04/13/11 zmieniono dnia: 04/2/12

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pascha Wielkanocna

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Pascha Wielkanocna
  • 2 litry tłustego mleka
  • ½ l kwaśnej śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • 6 jajek
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • bakalie
  • 6
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  



     Bakalie moczymy w wodzie lub rumie. Jeśli mamy morele suszone, śliwki należy je pokroić.



    Laskę wanilii przecinamy na pół, ziarna wanilii dodajemy do mleka, które należy zagotować czas 5 min / obr. 2/ temp. 90*C. Do gotującego mleka wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkami i sokiem z cytryny. Całość gotujemy, aż odzieli się ser od serwatki czas 5-7 min / obr. 3/temp. 90*C.



    Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką i odcedzamy ser (serwatkę możemy na chwilę zachować). Mocno wyciskamy ser i odstawiamy do ostygnięcia.



    3. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę czas 1 min. / obr. 4.  Dodajemy porcjami ostudzony ser i ucieramy na jednolity krem.



    4. Dodajemy odsączone bakalie, mieszamy czas 30 sek. / obroty wsteczne poz. 3 i przekładamy ponownie do durszlaka lub specjalnej formy z dziurkami wyłożonej gazą lub ściereczką, zmoczoną w serwatce. Ugniatamy krem i zawijamy. Wstawiamy na noc do lodówki.



    Następnego dnia przykładamy talerz i odwracamy paschę. Ściągamy gazę lub ściereczkę.



    Udekorować wg uznania.



     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pascha przepyszna choć bardzo
    Zgłoszony przez lucy69 na marca 29, 2016 at 10:39.

    Pascha przepyszna choć bardzo syta. Trochę bałam się ją robić po przeczytaniu komentarzy ale dzień wcześniej rozmawiałam z kimś kto podobnie robi twaróg (tradycyjnie w garnku) tylko daje litr mleka, 600 g śmietany i 6 jajek. Wymieszałam składniki wg tej mojej proporcji ale nie chciała oddzielać się rerwatka. Po przelaniu do garnka i powolnym podgrzewaniu coś zaczęło sie dziać i wyszedł pyszny twaróg! Resztę zrobiłam wg przepisu i wszyscy byli zachwyceni. Od lat "zbierałam  się" do zrobienia paschy ale myślałam co to takiego- twaróg z bakaliami. Teraz obiecałam że będę ją robić co roku

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie polecam! Autor przepisu
    Zgłoszony przez Pacyffka na kwietnia 18, 2014 at 17:50.

    Nie polecam! Autor przepisu albo nie potrafi używać TM, albo nie potrafi dzielić się swoją wiedzą. Stracony czas, pieniądze na produkty, przepis nie do wykonania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem, czy pomylone są
    Zgłoszony przez salimali2 na października 10, 2012 at 23:10.

    Nie wiem, czy pomylone są proporcje, czy przepis nie był przetestowany, w każdym bądź razie nie jest on do wykonania w TM. Przede wszystkim budzi wątpliwości już początek przepisu - 2litry mleka, a potem 1/2 śmietanki i 6 jajek. Jakim cudem ma się to zmieścić do 2-litrowego naczynia? Oczywiście mi się nie zmieściło. W punkcie 3 nie została też podana informacja,  jak i ile ucierać z serem to masło. Jakieś to takie niedopracowane... Szkoda, bo wydałam tylko niepotrzebnie pieniądze na składniki i muszę skończyć przepis drogą tradycyjną, a zachęcona pozytywnym komentarzem chciałam sobie ułatwić pracę. Niefajne... Nie polecam.

    salimali2

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam tą paschę
    Zgłoszony przez martki na kwietnia 24, 2012 at 20:55.

    uwielbiam tą paschę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze