 
                                            
                                    Składniki
- 80 g orzechów laskowych, (około 2/3 szklanki)
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 90 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Orzechy podprażyć na patelni bądź w piekarniku (180*C) i obrać ze skórki. - 2. Ostudzone włożyć do  "Blokada naczynia miksującego"  i miksować 8 min./obr.4-5 (Orzechy najpierw będą zmielone, potem powstanie z nich "Blokada naczynia miksującego"  i miksować 8 min./obr.4-5 (Orzechy najpierw będą zmielone, potem powstanie z nich
 masło, a pod koniec miksowania powstanie z nich w miarę
 gładki i tłusty płyn)- 3. W garnuszku z grubym dnem (można też to zrobić w TM jeśli ktoś chce przekładać zmiksowane orzechy do innego naczynia i myć TM  umieścić mleko skondensowane, połamaną czekoladę i miód. Podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. umieścić mleko skondensowane, połamaną czekoladę i miód. Podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.- 4. Jeszcze ciepłą masę dodać do masy orzechowej i mieszać 2 min./  "Ciasto" "Ciasto"- 5. Ciepłą masę przełożyć do słoiczków i odstawić do stężenia. - SMACZNEGO!! 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Po pierwsze orzechy nie zmiksowaly sie na olej, pozostaly na ściankach wiec po zmieszaniu z masą czekoladową pozostały grudki mimo, że razem jeszcze miksowalam na obr8. Po drugie ta nutella jest za gęsta. Smak dobry.
Dzieciom bardzo smakuje tylko wrzucilam czekolade mleko i miod podgrzac w tm czas u mnie ok 2 3 min stopnie 37 40 i i do tego dorzucilam orzechy w calosci i 8 min obr 5
Pychota, syn mówi ,że niebo w gębie!
Całkiem fajny tylko krem wyszedł bardzo gesty - twardy
Spróbowałam zachęcona zachwytami z komentarzy, ale się zawiodłam.
 
            
Bardzo przeszkadza przebijający się smak miodu.
...ile nutelli wychodzi z tej porcji????.....
Smak tej nutelli jest o niebo lepszy od tej sklepowej 
            
Nutella 100 razy lepsza od sklepowej, poprostu pycha. Polecam gorąco i już wiem że to będzie często gościło na naszym stole! Dzieciaki zachwycone, bo nie chcieliśmy im kupować nutelli a teraz mają swoją! Najlepszy przepis!
Tym przepisem mamy dwa naczynia do umycia...garnuszek i TM. Fajny przepis, ale podgrzewanie składników powinno odbywać się w TM.