Tu jesteś:
4
Składniki
650 g
- 200 g niesolonych orzechów, do wyboru: ziemne, pistacjowe, migdały, laskowe i inne
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 g miodu pszczelego, lejącego np. akacjowego
- 2 wafle tortowe duże
- 1 białko jaja kurzego, wielkość jaja L lub XL
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać białko i miód.
2. Założyć motylek. Ustawienia: 60 min / 100°C / obr. 2. Nie zakładać miarki!
3. Formę wyłożyć przyciętym do wielkości dna waflem (w moim przypadku forma silikonowa 19 x 19 cm).
4. Ok. 15 minut przed zakończeniem gotowania masy należy zacząć prażyć orzechy na suchej patelni lub w piekarniku.
5. Ostrożnie zdjąć pokrywę (skroplona para) i wytrzeć do sucha. Wyjąć motylek, oczyścić z masy.
6. Założyć pokrywę ustawić bieg wsteczny, obr. 2. Przez otwór w pokrywie wlać sok z cytryny, dodać żurawinę i gorące orzechy. Jeśli przed końcem gotowania wystąpiło przegrzanie TM należy jak najszybciej całość wymieszać kopystką.
7. Przełożyć masę do foremki na wafel za pomocą np. szpatułki czy kopystki, wyrównać zwilżonymi dłońmi. Na wierzch położyć drugi wafel i docisnąć.
8. Wystudzić i wstawić do lodówki. Po ok. godzinie jest gotowe.
9. Kroić ostrym nożem w paseczki, kwadraty lub jak kto lubi.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
1. Thermomix może się zatrzymać z przegrzania przed końcem gotowania masy. Zwykle oznacza to, że masa jest już wystarczająco odparowana i gęsta. Należy wtedy przejść do punktu 5.
2. Orzechy powinny być gorące w momencie mieszania ich z masą miodową żeby opóźnić jej gwałtowne twardnienie przy schładzaniu.
3. Stwadniałe resztki masy z TM można usunąć gotująć wodę 5-10 minut / 100°C / obr. 2
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzzrobiłem,wyszlo bardzo dobrze,kolejny raz dodalem...
zrobiłem,wyszlo bardzo dobrze,kolejny raz dodalem jeszcze jedno białko i trochę wloskich orzechów,wyszło jeszcze lepiej
uwielbiam nugat, zawsze mąż przywoził mi go z...
uwielbiam nugat, zawsze mąż przywoził mi go z Montélimar muszę wypróbować
Dobre było! Co prawda
Dobre było! Co prawda zdążyłem zjeść jeden kawałek, bo w trakcie zmywania naczyń wnuki "zeżarły" mi wszystko w 5 minut. :
Wyszedł super!!! polecam
Wyszedł super!!! polecam każdemu kto lubi nugat