3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Nugat (torrone turron)


Wydrukuj:
4

Składniki

650 g

  • 200 g niesolonych orzechów, do wyboru: ziemne, pistacjowe, migdały, laskowe i inne
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g miodu pszczelego, lejącego np. akacjowego
  • 2 wafle tortowe duże
  • 1 białko jaja kurzego, wielkość jaja L lub XL
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Closed lid wlać białko i miód. 

    2. Założyć motylek. Ustawienia: 60 min / 100°C / obr. 2. Nie zakładać miarki!

    3. Formę wyłożyć przyciętym do wielkości dna waflem (w moim przypadku forma silikonowa 19 x 19 cm).

    4. Ok. 15 minut przed zakończeniem gotowania masy należy zacząć prażyć orzechy na suchej patelni lub w piekarniku.

    5. Ostrożnie zdjąć pokrywę (skroplona para) i wytrzeć do sucha. Wyjąć motylek, oczyścić z masy.

    6. Założyć pokrywę ustawić bieg wsteczny, obr. 2. Przez otwór w pokrywie wlać sok z cytryny, dodać żurawinę i gorące orzechy. Jeśli przed końcem gotowania wystąpiło przegrzanie TM należy jak najszybciej całość wymieszać kopystką.

    7. Przełożyć masę do foremki na wafel za pomocą np. szpatułki czy kopystki, wyrównać zwilżonymi dłońmi. Na wierzch położyć drugi wafel i docisnąć.

    8. Wystudzić i wstawić do lodówki. Po ok. godzinie jest gotowe.

    9. Kroić ostrym nożem w paseczki, kwadraty lub jak kto lubi.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Thermomix może się zatrzymać z przegrzania przed końcem gotowania masy. Zwykle oznacza to, że masa jest już wystarczająco odparowana i gęsta. Należy wtedy przejść do punktu 5.

2. Orzechy powinny być gorące w momencie mieszania ich z masą miodową żeby opóźnić jej gwałtowne twardnienie przy schładzaniu.

3. Stwadniałe resztki masy z TM można usunąć gotująć wodę 5-10 minut / 100°C / obr. 2


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • uwielbiam nugat, zawsze mąż przywoził mi go z...

    Zgłoszony przez Beata2222 na marca 28, 2017 at 22:25.

    uwielbiam nugat, zawsze mąż przywoził mi go z Montélimar muszę wypróbować Cooking 1 Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre było! Co prawda

    Zgłoszony przez adam.liszcz@gmail.com na maja 10, 2016 at 13:07.

    Dobre było! Co prawda zdążyłem zjeść jeden kawałek, bo w trakcie zmywania naczyń wnuki "zeżarły" mi wszystko w 5 minut. : tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł super!!! polecam

    Zgłoszony przez e_fla na kwietnia 10, 2016 at 00:48.

    Wyszedł super!!! polecam każdemu kto lubi nugat  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze