3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mleczna kanapka


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Składniki na czekoladowe biszkopty:

    3/4 szklanki oleju,
    1/2 szklanki wody,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżki gorzkiego kakao,
    5 jajek (żółtka i białka oddzielnie),
    1/2 szklanki cukru DROBNEGO,
    1 i 1/2 szklanki maki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej.

    W misie umieścić olej, wodę, cukier oraz kakao. Rozpuścić całość (5 minut/obr. 1/50 st). Przelać do innego naczynia, poczekać aż wystygnie. W tym czasie umyć misę i dokładnie wytrzeć.

    Kiedy masa ostygnie, do misy wkładamy 5 białek jaj, zakładamy motylek i ubijamy (3 minuty/obr. 4).

    Na koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kiedy skończy się ubijanie, dodajemy żółtka i znow ubijamy (1minuta/obr. 4).

    Wlewamy ostudzoną masę i mieszamy (1 minuta/obr. 2).

    Wyciągamy motylek, dodajemy przesianą mąkę, z soda i proszkiem do pieczenia, mieszamy (30sekund/obr. 5).

    Masę przelewamy do blaszki, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Misę myjemy. Ciasto pieczemy 40 minut, w 180 stopniach, lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wyjąc z formy i ostrym nożem przekroić na 2 blaty.

    Składniki na krem:

    125ml mleka,
    2 szklanki mleka w proszku,
    350g masła,
    2/3 szklanki DROBNEGO cukru (koniecznie, bo zwykły będzie wyczuwalny),
    16g cukru wanilinowego.

    Masło i cukier rozpuścić w garnuszku (można w lidlomixie (5min/obr. 1/50 stopni). Zostawić do ostudzenia.

    Do pojemnika włożyć masło i drobny cukier. Utrzeć (1,5 minuty/obr. 5). Powoli dodawać do niego ostudzone mleko, nadal ucierając (kolejne 1,5 minuty/obr. 5). Wsypać mleko w proszku i ucierać do uzyskania idealnej konsystencji (2 minuty/obr. 5).

    Czekoladowe biszkopty przełożyć mleczna masa. Na górę można wylać czekoladowa polewę. Ciasto przechowywać w lodowce. Masa dość mocno się ściągnie, ale przynajmniej wszystko będzie się trzymało "w kupię". Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz