1 Melba

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Melba


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

wierzch ciasta

  • 2 galaretki owocowe, opcjonalnie
  • owoce sezonowe, opcjonalnie, według uznania
  • 1 czekolada, opcjonalnie

spód

  • 2 opakowania herbatników
  • mleko, do skropienia

ciasto

  • 4 łyżki kakao
  • 200 g MASŁA 82%
  • 200 g cukru pudru, z dodakiem wanilii
  • 8 jaj
  • 0,5 litra śmietany 18%
  • 2 litry mleka 3,2 %
5

Przygotowanie

    Melba - przygotowanie sera
  1. Mleko zagotować w dużym garnku (około 4 litrowym). Do gotującego mleka wlać śmietanę rozmieszaną wcześniej z całymi jajkami.

    Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż do wytworzenia się grudek sera. Odstawić do przestygnięcia a później przecedzić przez koszyczek.

  2. W naczyniu utrzeć na jednolitą masę cukier i miękkie masło 30s/obr.3 a następnie przez około 3 min/obr.3 dodawać po łyżce sera. Zwiększyć obroty do 5-6 i przy pomocy kopystki miksować do uzyskania gładkiej masy.

    Połowę masy przełożyć do innego naczynia, do pozostałej części wsypać kakao i zmiksować 30s/obr.2-4

  3. Tortownicę o wym. 24 cm wyłożyć herbatnikami, skropić je mlekiem. Nałożyć masę z kakao, potem jasną.

    Wstawić do lodówki lub

    opcjonalnie:

    Na wierzchu ułożyć owoce sezonowe i polać tężejącą galaretką (2 galaretki na 0,7 litra wody).

     

    Chłodzić w lodówce około 3 godziny.

     

  4. W wersji bez owoców i galaretki:

    Polać na talerzu roztopioną czekoladą.

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.-)

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Cukier puder z dodatkiem wanilii można wykonać w TM 30s/obr.10


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz