Składniki
7 porcja/porcje/porcji
Makówki śląskie na Boże Narodzenie
- 20 kromek bułki pszennej lub chałki z ABC
- 250 g mak
- 350 g mleko
- 250 g woda
- 100 g rodzynki
- 100 g Orzechy
- 100 g migdały
- 150 g Miód
- 100 g cukier
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/ obr. 10
3. Do naczynia miksującego dodać mleko,wodę, rodzynki, cukier, podgrzać [/b]20 min/90°C/obr. 3[/b]
4. Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami dodać miód, wymieszać kopystką 5-10 s/obr.4, odstawić do ostygnięcia do 60 o C
5. Przełożyć do ozdobnego głębokiego naczynia warstwę makowej masy (ma być dosyć rzadka) na przemian z warstwą chałki lub bułeczki pokrojonej w kromki. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być wykonana z masy makowej.
Masa makowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Masa powinna być dosyć płynna tak by warstwy kromek bułki zmiękły i stworzyły wilgotną masę. Bedą to już moje 3 święta, podczas których rodzina zajada się tymi wspaniałymi makówkami. Polecam wypróbujcie i napiszcie jak samokowały.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPucher: U mnie niestety nie lubią olejku...
Pucher: U mnie niestety nie lubią olejku migdałowego. Pomijam go, ale owszem można dodatkowo aromatyzować i go dodać.
gmw5
Witam ja do tej makówki daje jeszcze olejek...
Witam ja do tej makówki daje jeszcze olejek migdałowy który dodaje pięknego zapachu i smaku smacznego
super przepis zmniejszyłam tylko ilość miodu do...
super przepis zmniejszyłam tylko ilość miodu do 50 g ale to już według upodobań w 100% polecam