3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec wegański (bez mąki, jaj, cukru i mleka)


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki migdałów blanszowanych
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1 Średnie jabłko
  • 2 małe garście daktyli
  • 2 duże garście rodzynek
  • 400 g maku
  • garść wiórków kokosowych
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

    Siemię lniane (a najlepiej len złocisty) mielimy na mąkę (obroty 10, 30 sekund). Dodajemy bakalie, które miksujemy na grube cząstki (obroty 5, 30 sekund). Połowę bakalii odkładamy, do reszty dodajemy namoczony mak oraz pokrojone jabłko. Miskujemy na gładką masę i podgrzewamy w Thermomixie do zagotowania (obroty 10, 100 stopni).

    Do zmiksowanej masy dodajemy resztę bakalii, wiórki kokosowe i syrop z agawy (odpowiednio do smaku, w zależności od upodobań). Mieszamy dobrze w Thermomixie (No counter-clockwise operation, obroty 4, 60 sekund).

    Masę przelewamy na blachę (np. mała okrągła tortownica) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Przed wyjęciem z blachy zostawiamy ciasto by ostygło.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jest to ciasto, które towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jego cudowny aromat to niezastąpiony element odświętnego dnia a ponadto jest obłędny w smaku... Nie zapominajcie, że mak to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu, dlatego warto aby zagościł w Waszej diecie.

 

Przepis pochodzi z naszego blogu kulinarnego – www.ku-zdrowiu.pl.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zapomnialas  w przepisie tez

    Zgłoszony przez edyta1973 na września 15, 2015 at 19:46.

    Zapomnialas  w przepisie tez o bardzo waznej rzeczy iz mak nalezy zmielici to raczej dwukrotnie !!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na swojej stronie ku zdrowiu

    Zgłoszony przez edyta1973 na września 15, 2015 at 19:44.

    Na swojej stronie ku zdrowiu masz dwa przepisy na ten sam makowiec, z innym zdjeciem. Roznica jest w tym iz w jednym wogle nie piecze sie ciasta lub tylko podsusza w piekarniku ponizej 100 st . A w tym jest pieczenie 30 min w 175 o C. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Warto byloby tez uscislic co

    Zgłoszony przez edyta1973 na września 15, 2015 at 19:41.

    Warto byloby tez uscislic co to jest mala i duza garsc za pomoca g. Rowniez okreslic srednice tortownicy.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Warto chyba bylo napisac

    Zgłoszony przez edyta1973 na września 15, 2015 at 19:40.

    Warto chyba bylo napisac rozgrzac piekarnik gdzies przynajmniej w polowie przepisu. Poza tym brak jest informacji iz polowe masy bakaliowej odlozonej nalezy wylozyc na wiarzch ciasta na koniec.

    Choc dla mnie wydaje sie to byc troche ciezkie do rozsmarowania. Ciasto tez sie nie wylewa ale jest raczej geste.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To zdjecie jest jakby nie

    Zgłoszony przez edyta1973 na września 15, 2015 at 18:54.

    To zdjecie jest jakby nie tego ciasta, poneiwaz to ciasto ma dwie warstwy . Pytanie w takim razie gdzie jest przepis do tego ciasta ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na zdjeciu jest jakby warstwa

    Zgłoszony przez edyta1973 na lipca 23, 2015 at 16:27.

    na zdjeciu jest jakby warstwa maku oraz biala tez. Nie moge znalezc w przepisie nic na ten temat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super

    Zgłoszony przez AnnaEmilia na października 9, 2014 at 14:57.

    super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wielkie dzięki za przepis !

    Zgłoszony przez mikulina na września 1, 2014 at 13:31.

    wielkie dzięki za przepis !

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecamy używać dobrej

    Zgłoszony przez ku-zdrowiu.pl na sierpnia 19, 2014 at 08:15.

    Polecamy używać dobrej jakości maku ekologicznego. Wtedy wszystko doskonale smakuje. Raz kupiliśmy zwykły mak i danie wyszło gorzkie. Poza tym macie wtedy pewność, że nie ma w nim chemiitmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ooooo uwielbiam mak-w weekend

    Zgłoszony przez Ewawis na sierpnia 18, 2014 at 20:42.

    Ooooo uwielbiam mak-w weekend spróbuję i dam znać jak smakowało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękujemy i polecamy nie

    Zgłoszony przez ku-zdrowiu.pl na sierpnia 18, 2014 at 08:22.

    Dziękujemy i polecamy nie tylko na Wielkanoc!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kolejny bardzo ciekawy

    Zgłoszony przez Agata Michaud na sierpnia 17, 2014 at 22:15.

    kolejny bardzo ciekawy przepis tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze