thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
6h 0min
Czas całkowity
6h 0min
porcja/porcje/porcji
1 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

Lody waniliowe na mleku skondensowanym

  • 500 g śmietany, 30% lub 36%, schłodzona
  • 200 g mleko skondensowane, słodzone, Schłodzone
  • 1 łyżeczek aromat waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Na pokrywie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" postaw miseczke i odważ do niej mleko skondensowane
    2. Załóż motylek na noże i wlej śmietanę, dodaj aromat waniliowy i ustaw obr.2 bez podanego czasu
    3. Przez otwór w pokrywie do śmietany dodaj odważone mleko skondensowane
    3. Gdy całe mleko już będzie dodane ustaw obr. 3.5 i ubijaj do gęstej konsystencji, jak bita smietana (ok 3-4 minuty) cały czas zaglądając przez otwór, żeby nie przegapić kiedy masa jest gotowa
    4. gotową masę przełóż do pojemnika i zamażaj min. 6h lub cała noc

Porady

Lody z tego przepisu nie są przesadnie słodkie, nie wymagają mieszania po zamrożeniu, są idealna bazą do zrobienia innych smaków: przed zamrożeniem dodaj kawałki czekolady aby mieć lody straciatella, puree/kawałki owoców dla lodów owocowych, sok z cytryny dla lodów cytrynowych, kawałki oreo dla lodów ciasteczkowych itp

Proporcje w tym przepisie dają możliwość łatwo zrobić polowe porcji, jak i podwójna porcje (z całej puszki mleka)

Do przepisu można wykorzystać domowe mleko skondenowane - w innych moich przepisach

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lody waniliowe na mleku skondensowanym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?