3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lody makowe na podstawie przepisu Magdy Gessler


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

Lody

  • 200 g maku
  • 0,5 litra śmietany 36%
  • 3 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Można podawać z sosami, np. karmelowym
  1. Mak zamoczyć we wrzątku na 1h

    Zmielić cukier na puder obr.10/ 20 sek.

    Oddzielić żółtka od białek.

  2. Ubić białka  za pomocą motylka obr.3. Po ok. 2,5 min dodać 35 g cukru.

    Przełożyć do miski.

    Ubic śmietanęz sokiem z cytryny  z 35 g cukru za pomocą motylka obr.3/do czasu powstania sztywnej piany.

    Przełożyc do miski.

    Ubic żółtka obr.3/ok. 3 min.

    Przełożyc do miski.

    Zmielić mak obr.9/30sek. za pomocą kopystki.

    Przełożyc do miski i wszystko razem  delikatnie wymieszać.

    Przelać do naczynia do mrożenia i mrozić 3h.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Tak sobie myślę, że aby lody były bardziej puszyste można byłoby zaryzykować manewru jak w lodach jabłkowych z książki podstawowej. Do gotowej masy(mak+śmietana+żółtka) wbić białka i motylkiem ucierać ok.50 sek/obr.4.

Spróbujcie i dajcie znać, jak poszło.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mi też wydał się ciekawy ten

    Zgłoszony przez dexter0121 na czerwca 1, 2013 at 16:33.

    mi też wydał się ciekawy ten przepis, więc go zrobiłam.. i szału nie było. napewno nie powtórzę 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również dodaję do

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 27, 2013 at 20:01.

    Ja również dodaję do ciekawych przepisów,pozdrawiam tmrc_emoticons.D

     

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wow:) super, chętnie

    Zgłoszony przez immanuel na marca 27, 2013 at 12:48.

    wowtmrc_emoticons.) super, chętnie spróbujetmrc_emoticons.) zostało troche maku z makowca więc się nie zmarnuje tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze